Τρίτη 12 Απριλίου 2016


Κοινή ανακοίνωση συλλόγων Π.Ε. της Αθήνας
για την παράσταση (11/4) στην Ά Διεύθυνση Π.Ε Αθηνών
σχετικά με τα τμήματα  Ένταξης  και την Ειδική Αγωγή



Με πρωτοβουλία των συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε «Α' Αθηνών», «Αθηνά», «Αριστοτέλης», «Μακρυγιάννης» και «Παρθενώνας», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απρίλη παράσταση στην Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας για την Ειδική Αγωγή, τα Τμήματα Ένταξης και τις τελευταίες οδηγίες (αρχικές και συμπληρωματικές) της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, με αποφάσεις τους, οι σύλλογοι «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Μ. Παπαμαύρος». Παρέστησαν δηλαδή, όλοι οι σύλλογοι της Ά Αθήνας.
Στη συνάντηση, που ακολούθησε με το Διευθυντή Εκπαίδευσης, καταθέσαμε από την πλευρά των Συλλόγων την εκτίμηση ότι στα πλαίσια της πολιτικής των Μνημονίων και των περικοπών, η Ειδική Αγωγή, ευαίσθητος και κρίσιμος κρίκος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, απαξιώνεται και αποδομείται. Αναφέραμε ως απτά δείγματα αυτής της εκτίμησης, την υποστελέχωση και τα μεγάλα κενά εκπαιδευτικών που καταγράφονται στις Μονάδες Ε.Α και στα Τ.Ε., την ψήφιση της Τροπολογίας για την αλλαγή λειτουργίας των Τ.Ε. που τα καταργεί στην πράξη και την πρόσφατη οδηγία της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, που με τον απαράδεκτο και αστήριχτο χαρακτηρισμό «λειτουργία εκ παραδρομής» επιχείρησε να καταργήσει τα 15 (πέραν του ενός) Τ.Ε. που λειτουργούν σε σχολεία της Ά Διεύθυνσης, αλλά και να βάλει δυσxερέστερους όρους για την ίδρυση νέων τμημάτων, μέσα από διαγνώσεις πλέον μόνο των ΚΕΔΔΥ.
Αναφερθήκαμε στη νεότερη συμπληρωματική οδηγία της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και εκτιμήσαμε πως η αναδίπλωση που καταγράφεται σε αυτήν έγινε κάτω από την πίεση και τις σφοδρές αντιδράσεις των Συλλόγων προς το Υπουργείο Παιδείας και ότι στο περιεχόμενό της είναι εμφανής η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να μετακυληθεί στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης η εισηγητική ευθύνη για την τύχη των συγκεκριμένων Τ.Ε., να αναδειχθεί ως κριτήριο και λογιστικό εργαλείο ο μέγιστος αριθμός διαγνώσεων ανά τμήμα και να χρησιμοποιηθεί αυτό κατά το δοκούν, ως μηχανισμός καταργήσεων και περικοπών.
Κυρίως όμως, αναδείξαμε εμφατικά ότι για τους συλλόγους της Α΄Αθήνας τα 15 αυτά Τμήματα Ένταξης, που προέκυψαν κατά βάση από τα δύο κύματα συγχωνεύσεων της μνημονιακής εποχής, λειτουργούν νομιμότατα και όχι εκ παραδρομής, καλύπτουν συγκεκριμένες και καταγεγραμμένες ανάγκες των μαθητών των σχολείων και κάθε απόπειρα κατάργησης είναι καίριο χτύπημα στις αντισταθμιστικές δομές και στα μορφωτικά δικαιώματα στις γειτονιές της Αθήνας.
Συνοψίσαμε με τον κοινό τόπο των αιτημάτων μας, δηλαδή να μην καταργηθεί κανένα από τα Τμήματα Ένταξης που λειτουργούν σήμερα στην Α΄ Διεύθυνση, να ιδρυθούν αντίστοιχα Τ.Ε. σε όλα τα σχολεία, δεύτερο τμήμα σε όσα σχολεία το έχουν ανάγκη, αλλά και στα νηπιαγωγεία όπου είναι επιβεβλημένο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το κύριο αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς για τη λειτουργία όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Εκπαίδευσης επικέντρωσε την τοποθέτησή του στη διαδικασία γύρω από την ίδρυση ή την κατάργηση των Τ.Ε. και ανέφερε πως προτίθεται να εισηγηθεί θετικά για την ίδρυση των νέων τμημάτων ένταξης, που αιτούνται τα σχολεία και στα οποία πληρούνται οι προϋποθέσεις, που τίθενται στις διατάξεις για την ίδρυση νέων τμημάτων και στην συμπληρωματική οδηγία της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής.
Σε ό,τι αφορά τα 15 αυτά τμήματα ένταξης στα σχολεία της  Ά Αθήνας, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, αφού ανέφερε προς τους συλλόγους πως δεν έχει πρόθεση κατάργησης αλλά εφαρμογής της συμπληρωματικής οδηγίας, τοποθετήθηκε ότι «δεν μπορεί να δεσμευτεί σε εκείνη τη φάση», αλλά θα ζητήσει όλα τα στοιχεία από τις σχολικές μονάδες, για να μορφώσει οριστικά την άποψή του.
Στη συζήτηση για την συμπληρωματική οδηγία και το ανώτατο όριο μαθητών ανά ΤΕ, που αυτή θέτει ως κριτήριο για την ύπαρξη δεύτερου τμήματος, υπήρξαν διαφορετικές αναγνώσεις ανάμεσα στους Συλλόγους και στο Διευθυντή Εκπαίδευσης.  Στην εξέλιξη αυτής της συζήτησης ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ανέφερε ότι και επί αυτού η Διεύθυνση θα χρειαστεί χρόνο για συλλογή στοιχείων και διευκρινίσεων, ενώ οι Σύλλογοι ζήτησαν, ανεξάρτητα από τα στοιχεία- που άλλωστε συνηγορούν υπέρ της διατήρησης των τμημάτων, μια θετική εισήγηση στη βάση των αναγκών και των μορφωτικών δικαιωμάτων που θα καταπατηθούν από κάθε κατάργηση.
Σε δεύτερο χρόνο, σε επικοινωνία του με τους Συλλόγους και αφού όπως ανέφερε είχε όλα τα στοιχεία, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ζήτησε να μεταφερθεί, σε όλους όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση, η οριστική του πρόθεση να εισηγηθεί τη διατήρηση και των 15 τμημάτων ένταξης και να μην καταργηθεί κανένα.
Οι Σύλλογοι, σε αυτό περιβάλλον που διαμορφώνει η γενικότερη μνημονιακή πολιτική Κυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ και ειδικότερα το κύμα αποδόμησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλώνουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται όχι μόνο για τη διατήρηση αλλά και για την πραγματική λειτουργία όλων των ΤΕ και εκτιμούν γενικότερα ότι η υπεράσπιση των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων θα είναι μια διαρκής μάχη, στην οποία οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι πρέπει να δρουν συντονισμένα και δυναμικά.

Οι σύλλογοι Π.Ε της Α΄Αθήνας:
Α΄Σύλλογος ,   Αθηνά ,   Αριστοτέλης ,   Μακρυγιάννης ,   Παρθενώνας