Τρίτη 19 Απριλίου 2016


Κάλεσμα σε σύμπραξη

        Η νέα τροπολογία (βλ: άρθρο35,για τα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών, του Σχεδίου Νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση)έρχεται να διαλύσει τους αναπληρωτές και να τους αφήσει στην ανεργία απαξιώντας για τη χρόνια προϋπηρεσία τους στο κράτος.

        Αναπληρωτές είναι οι εκπαιδευτικοί που περιπλανιούνται με μια βαλίτσα στο χέρι. Που κάθε καλοκαίρι μένουν άνεργοι και μετρούν αν τους φτάνουν τα ένσημα για το ταμείο. Που δεν ξέρουν αν του  χρόνου θα έχουν δουλειά. Που ακόμα κι όταν εργάζονται, το κάνουν χωρίς τα στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Που η αξία των σπουδών τους, της προϋπηρεσίας τους και των λοιπών εφοδίων που το κράτος τους κάλεσε να αποκτήσουν, αμφισβητούνται από το ίδιο το κράτος!

ΟΜΩΣ

Όταν μιλάμε για Αναπληρωτές, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

Κι όταν μιλάμε για Αναπληρωτές, μιλάμε για τη μη ποιότητα της εκπαίδευσης.

        Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν κάθε Σεπτέμβρη στα σχολεία από την απουσία χιλιάδων εκπαιδευτικών. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως το μόνιμο προσωπικό των σχολείων, εύλογα, δυσκολεύεται να συνδιαμορφώσει μαζί με το νέο εποχικό προσωπικό, κοινό και σταθερό σχολικό πλαίσιο – όπως αρμόζει να γίνεται, αν θέλουμε να μιλάμε για υγιείς σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας. Και όσον αφορά στις ευαίσθητες και ιδιαίτερα καθοριστικές ως προς την διαμόρφωσή της ενήλικης προσωπικότητας, ηλικίες των παιδιών της πρωτοβάθμιας, έχουμε ευθύνη να εργαζόμαστε ώστε να τους εξασφαλίσουμε ένα όσο το δυνατό υγιέστερο εκπαιδευτικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίσουν για όλους κι αυτά στο μέλλον, μια όσο το δυνατόν υγιέστερη κοινωνία.


         Με αφορμή λοιπόν, τη 3η στάση εργασίας των εκπαιδευτικών, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21/4/2016, και την  κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για τους αναπληρωτές πανελληνίως, γεγονός που φανερώνει την ανάδειξή του θέματος σε μείζον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ζήτημα καλούμε:
-          Τη δημοτική αρχή
-          Την Ένωση Γονέων
-          Τα σωματεία και τους φορείς του νησιού
να στηρίξουν τον αγώνα μας για μόνιμες προσλήψεις και κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή. Εντατικά, μεθοδευμένα και συλλογικά να αναδείξουμε την ανάγκη των σχολείων  να λειτουργούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό  ως προς τη σχέση με τους μαθητές, τους συναδέλφους και την τοπική κοινωνία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ να:

α) Μην καταθέσει τη διάταξη για τους αναπληρωτές στη βουλή που οδηγεί χιλιάδες συναδέλφους με χρόνια προϋπηρεσίας στην ανεργία.
β) Προχωρήσει σε άμεση κατάργηση του 3848/2010.
γ) Προχωρήσει σε μόνιμους μαζικούς διορισμούς στο σύνολο των πραγματικών κενών της εκπαίδευσης
δ) Αποσύρει τη διάταξη για τα νηπιαγωγεία που στοχεύει στο κλείσιμο ειδικά των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, και την τροπολογία για τα τμήματα ένταξης.
ε) Άμεσα τη σύσταση οργανικών θέσεων και την κατοχύρωση διδακτικών αντικειμένων.

Ας μη γίνουμε συνένοχοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, τα εργασιακά μας δικαιώματα, που φορτώνει και αλλά βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.