Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Σπίτι του Δασκάλου


Πέτρες, αγριολούλουδα και ιστορία


Την  Κυριακή 3 Απριλίου και ώρα 11:00 στο Σπίτι του Δασκάλου, κοντά στην Εκατονταπυλιανή, θα πούμε λίγα λόγια για την ιστορία της Πάρου και θα ανηφορίσουμε μετά λίγα μέτρα πιο πάνω από το Γυμνάσιο, όπου βρέθηκαν τα σπίτια της ελληνιστικής εποχής με τα ψηφιδωτά. Εκεί θα δούμε τα τέσσερα βασικά είδη πέτρας του νησιού (μάρμαρο, σχιστόλιθος, γνεύσιος και χαλαζίας) και τα 25 αγριολούλουδα που ανθίζουν στο γύρω χώρο (μολόχες, σειληνοί, πικραλίδες, παπαρούνες, περδικάκια, γατάκια, γαλατσίδες, ευφόρβιες, πικρομάρουλα, οξαλίδες, αγριοσίταρα, αβένες, αγριόβικους, αγριομπίζελα, χρυσάνθεμα, γεράνια, τριφύλλια κ.α.).
Θα κατηφορίσουμε μετά στο αρχαϊκό νεκροταφείο της πόλης και η μικρή αυτή εκδρομή θα τελειώσει με επίσκεψη στο Κάστρο, όπου αρχικά είχε υπάρξει οικισμός του Κυκλαδικού πολιτισμού (εποχή του χαλκού). Εκεί εκτός απ’ το ίδιο το κατασκεύασμα των Βενετών θα δούμε εκατοντάδες μάρμαρα από τους αρχαίους ναούς και τα κτήρια της περιοχής. Η μικρή ξενάγηση θα τελειώσει στις 13:00.
 Δεν θα πούμε πολλά βαρετά, αλλά για όποιον νοιάζεται για περισσότερα θα του δώσουμε ή θα του στείλουμε σημειώσεις. Η τοπική ιστορία μπορεί να βοηθήσει τη μελέτη της γενικότερης ιστορίας και η γενικότερη ιστορία μπορεί να στερεωθεί καλύτερα, όταν εκβάλλει στην τοπική.
Εκείνοι που νοιάζονται πιο πολύ για τα αγριολούλουδα θα περιμένουν λίγο ακόμα ώστε να ανθίσουν και άλλα και η εκδρομή να αποδώσει, που αυτή τη φορά μάλλον θα γίνει προς τη μεριά που είναι η Αλκυόνη, κοντά στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Καμαρών.
Πάρετε μαζί σας σημειωματάριο και απαραίτητα φωτογραφική μηχανή.


Χρίστος Γεωργούσης