Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ενημέρωση για την παράσταση διαμαρτυρίας στην Περ/κή Δ/νση Ν. Αιγαίου

    Η παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ν. Αιγαίου, την ημέρα της απεργίας, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, χαρακτηρίσθηκε από την αξιοπρόσεχτη παρουσία τόσο των απεργών συναδέλφων όσο και των γονέων. 
   Περιγράφηκαν απ 'τους παριστάμενους εκπαιδευτικούς οι κυβερνητικές αλλαγές και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης και σκιαγραφήθηκε η επόμενη μέρα στο χώρο της Παιδείας. 
   Μιας μέρας, που σύμφωνα με τα ελάχιστα διαθέσιμα κονδύλια και τη μέγγενη της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, φαντάζει εφιαλτική για όλους:
Συγχωνεύσεις, υποβαθμίσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, ολοήμερων και τμημάτων ένταξης, ουσιαστικές απολύσεις 7.000 αναπληρωτών, αθρόες μετακινήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών  και νηπίων, επικαλύψεις ειδικοτήτων, αναδιαμόρφωση ωρολογίου προγράμματος χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια, σε μια πρώτη βασική ανάγνωση.
   Η απάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή  στις προαναφερθείσες τοποθετήσεις ήταν τουλάχιστον αντιφατική, αλλά κι ενδεικτική του τι θα επακολουθήσει. 
   Απ’ τη μια μεριά συνομολόγησε το δημοσιονομικό χαρακτήρα των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων και την ύπαρξη προβλημάτων στην αναδιάταξη του ωρολογίου προγράμματος κι απ’ την άλλη υποστήριξε πως αυτές οι αποφάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
   Για το χώρο της προσχολικής αγωγής και την αύξηση του ελάχιστου αριθμού νηπίων ανά τμήμα, υπήρξε ο ισχυρισμός πως αυτό δε θα ισχύσει στις Κυκλάδες κι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρηθεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ο ισχύων αριθμός τμημάτων, κλασικού και ολοήμερου. 
   Για το νέο τύπο σχολείου στο δημοτικό, υπεραμύνθηκε των περισσότερων αλλαγών κι έδωσε τη διαβεβαίωση πως θα συνεχίσει να υπάρχει ένας δάσκαλος υπεύθυνος για κάθε τάξη, ενώ με την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα!! 
   Για το θέμα των αναπληρωτών είπε πως θα εργαστούν όλοι όσοι εργάστηκαν και φέτος κι ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι για 16 + 2 χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών (συνολικά),αριθμός ,που κατά τη γνώμη του μπορεί να αυξηθεί κι άλλο, ενώ για τις ειδικότητες επανέλαβε την προσωπική του θέση για διατήρηση των απολύτως απαραίτητων ειδικοτήτων στο δημοτικό.
   Γενικότερα διαβεβαίωσε για τις καλύτερες των προθέσεων από πλευράς του, αλλά συγχρόνως δεν απάντησε πειστικά στο τι προτίθεται να κάνει, αν το Υπουργείο δεν δώσει τον απαιτούμενο αριθμό αναπληρωτών για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων και πώς διασφαλίζεται η πρόσληψή τους απ’ τη στιγμή που θα μείνουν τόσες αδιάθετες ώρες. Ακόμη πώς θα λειτουργήσουν ολοήμερα τμήματα σε κάθε σχολείο, με την ύπαρξη τόσο αυστηρών προϋποθέσεων εγγραφής μαθητών και συνεχούς ελέγχου του αριθμού συμμετεχόντων.
   Κοντολογίς, μόνο καθησυχασμένος δεν μπορεί να είναι κάποιος από όσα ακούστηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Διεύθυνση.  Οι 11.000 περίπου ακάλυπτες θέσεις μονίμων, τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων στην Α/θμια εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση της Παιδείας και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, καμία αυταπάτη, καμία κοντόθωρη λογική ατομικών λύσεων.
   Η ατομική συνειδητοποίηση, η συλλογική ενότητα και αγωνιστική διεκδίκηση αποτελεί το μόνο ασφαλή δρόμο για την ανατροπή όλων αυτών των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.