Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016


Αποφάσεις Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
            
          Ενόψει της 85ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πραγματοποιήθηκε στις 9-6-2016  η Τακτική Γ.Σ. του Συλλόγου μας κατά την οποία υπερψηφίστηκαν τα ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ της Δ.Ο.Ε.  με τις εξής παρατηρήσεις:
1)Διαπιστώθηκε φέτος όντως μία καλύτερη διαχείριση των οικονομικών της Ομοσπονδίας, όπως ήταν και αίτημα των συλλόγων τα προηγούμενα χρόνια. Επιμένουμε σε μείωση της συνδρομής στα 25 ευρώ συνολικά για τους μόνιμους, 15 για τους αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και 10 ευρώ για τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και τους ωρομίσθιους. Τα χρήματα αυτά να τα μοιράζονται εξίσου ΔΟΕ και τοπικός Σύλλογος.
 2) Ήταν μεγάλο ατόπημα μετά την μαζική συμμετοχή του κόσμου στην Απεργιακή Κινητοποίηση της 4ης Φλεβάρη να γίνει πάλι κάλεσμα ύστερα από ένα μήνα με αποτέλεσμα το αγωνιστικό συναίσθημα να έχει μειωθεί και η Δ.Ο.Ε να επιβεβαιώνει το κατηγορώ εναντίον της για επετειακές απεργίες.
3) Τα ζητήματα που αφορούν τις ειδικότητες απουσιάζουν τρανταχτά από τα κείμενα και τις διεκδικήσεις της Δ.Ο.Ε.
           Όσον αφορά στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ της 85ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και το ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2016-2017 αυτά υπερψηφίστηκαν με τις παρακάτω παρατηρήσεις – προσθέσεις-εμφάσεις:
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
1)      ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
·         Έκτακτη χρηματοδότηση για σίτιση των μαθητών.
·         Ειδικά μέτρα για μόρφωση των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα μας μέσα στα σχολεία.

2)      ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
·         Η Δ.Ο.Ε.  να είναι σε επιφυλακή σχετικά με το επίδομα παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών. Να τονιστεί ότι οι άνθρωποι σ’ αυτές τις περιοχές όπως είναι τα νησιά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη πράγμα που τους αναγκάζει σε συχνή μετακίνηση στην Αθήνα και το επίδομα αυτό είναι πολύ βοηθητικό.
·         Σε περιοχές με δυσκολία εύρεσης κατοικίας από τους εκπαιδευτικούς, να αναλάβουν πρωτοβουλία οι Δήμοι οργανώνοντας την τοπική κοινωνία και δίνοντας κίνητρα.

3)      ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
·         Μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση.
·         Πλήρη διαφάνεια και κοινοποίηση λειτουργικών κενών
·         Μεγάλες φάσεις πρόσληψης αναπληρωτών πριν την έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβρη.
·         Ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας, ώστε να αποφεύγονται άδικες και πολυέξοδες μετακινήσεις.
·         Για ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ Κ’ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ διεκδικούμε με σειρά προτεραιότητας:
Α)Την πραγματική προϋπηρεσία/ συν την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτα.
Β) Την επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ που έχει ήδη γίνει/ αλλά κανένας επιπλέον διαγωνισμός από εδώ και πέρα/ εργασιακά δικαιώματα από το βασικό πτυχίο.
Γ)Τα ακαδημαϊκά κριτήρια (1. Ακαδημαϊκό έτος κτήσης πτυχίου, 2. Βαθμός πτυχίου).
Δ)Τα κοινωνικά κριτήρια.
·         Ενότητα εκπαιδευτικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε μόνιμους και αναπληρωτές: Πλήρη υπολογισμό ενσήμων σε ημέρες απεργίας και άδειες. Προστασία της μητρότητας ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας με το δημόσιο/ Πλήρη καταβολή της τελικής αποζημίωσης, εφόσον δεν ξεπερνιέται το επιτρεπόμενο όριο ημερών άδειας κατά το τρέχον σχολικό έτος.
·         Να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το ζήτημα των υποχρεωτικών μετατάξεων, σθεναρή διεκδίκηση θεσμοθέτησης οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου.

4)      ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
·         Ανακεφαλαίωση όλων των ταμείων για αποκατάσταση των απωλειών λόγω PSI.
·         Επιστροφή των κλεμμένων στα ασφαλιστικά ταμεία και των ποσών που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες.
·         Καμιά αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων για αποπληρωμή του χρέους.5)      ΠΡΟΣΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
·         Κατάργηση της διάταξης για τα νηπιαγωγεία με τα 14 παιδιά.
·         Όχι στα πολυδύναμα.
·         Μείωση ωραρίου με τα έτη προϋπηρεσίας.
·         Ασφαλή κτίρια.
·         15 παιδιά ανά τμήμα/ να τηρηθεί η αναλογία παιδιών-τετραγωνικών μέτρων.
·         Να επιτρέπονται οι μετεγγραφές νηπίων.
·         Να μην επιτρέπεται παράβαση ωραρίου λόγω της πρωινής ζώνης ολοημέρου.

6)      ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
·         Αύξηση των ΚΕΔΥ και του καταλόγου που γίνονται οι διαγνώσεις.
·         Πλήρη στελέχωση των ΚΕΔΥ ώστε να γίνονται έγκαιρα οι διαγνώσεις
·         Μόνιμος ειδικός παιδαγωγός σε κάθε σχολική μονάδα.
·         Αποσύνδεση της παράλληλης στήριξης από την ύπαρξη Τ.Ε..

7)      ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
·         Προαιρετική επιμόρφωση εντός του εργάσιμου χρόνου των εκπαιδευτικών.
·         Πλήρης διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες της επιμόρφωσης (αμοιβές-μητρώο επιμορφωτών..)
·         Πέραν των γενικών παιδαγωγικών επιμορφώσεων, να υπάρχει πρόβλεψη επιμόρφωσης από ανθρώπους της ειδικότητάς σου.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
       Είναι δεδομένο πως το δημόσιο θα βρεθεί ξανά στο στόχαστρο του μνημονιακού καθεστώτος με εντολή των «θεσμών», δηλαδή της ΕΕ και του ΔΝΤ, είτε από τη σημερινή κυβέρνηση είτε από μια οικουμενική παραλλαγή της είτε από μια επόμενη μνημονιακή κυβέρνηση. Η επαναφορά της αξιολόγησης, οι απολύσεις, οι διώξεις, η κατάργηση της μονιμότητας και της σταθερής εργασίας, ο διοικητικός αυταρχισμός, η αποδόμηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, είναι ένα μέρος μόνο της ατζέντας που θα (ξανα)ανοίξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η έκβαση κρίνεται κι από τις δικές μας επιλογές. Κανένας πολιτικός φορέας δε θα μας λύσει τα προβλήματα όσο εμείς μένουμε απαθείς.

         Πρέπει άμεσα να οργανώσουμε την αντίστασή μας σε κατεύθυνση, ρήξης και σύγκρουσης με την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος και κάθε επίδοξου πολιτικό διαχειριστή της ίδιας πολιτικής. Να παλέψουμε για την ανατροπή των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Να προβάλλουμε τα αιτήματα για παύση πληρωμών του χρέους και διαγραφή του χρέους, ρήξη με  τρόικα – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε., γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, των τραπεζών, εθνικοποίηση των τραπεζών και  των κοινωφελών οργανισμών, μείωση των στρατιωτικών δαπανών, έλεγχο των τιμών των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και των φαρμάκων.
Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην αφύπνιση του κινήματος και στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού πολιτικού μετώπου.