Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015



Θέμα: Ενέργειες έπειτα από την αναμόρφωση των πινάκων αναπληρωτών με βάση τις διατάξεις του Ν. 4316/2014

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με έγγραφό του στις 20/1/2015 προς την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξέφρασε την αντίθεσή του στην εφαρμογή, στη μέση της σχολικής χρονιάς, των ρυθμίσεων του Ν.4316/2014 σύμφωνα με τις οποίες άλλαξε ο τρόπος κατάταξης στους πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν αποκτήσει πτυχίο στην ίδια εξεταστική περίοδο. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί και στη νέα πολιτική ηγεσία, με την πρώτη ευκαιρία, με την ελπίδα να δοθεί μια λύση που να αποκαθιστά τις αδικίες που δημιουργήθηκαν σε βάρος των εκπαιδευτικών για τους οποίους τα δεδομένα σε σχέση με την πρόσληψή τους ανατράπηκαν αιφνιδιαστικά.
Μετά από διερεύνηση της υπόθεσης από τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση με βάση τις διατάξεις του Ν.4316/2014 από τη στιγμή που οι πίνακες δεν έχουν εκ νέου τροποποιηθεί και κυρωθεί  με νέα Υπουργική  Απόφαση γεννά σοβαρά ζητήματα παρανομίας της διαδικασίας.
                Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να προσβληθούν οι αποφάσεις τοποθέτησης από τον κάθε ενδιαφερόμενο του οποίου η τοποθέτηση ως αναπληρωτή επέκειτο καθώς μόνο αυτός έχει έννομο συμφέρον ενώ αντίθετα η Δ.Ο.Ε. κωλύεται να προβεί σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια δεδομένης της πάγιας νομολογίας που ορίζει ότι ένα σωματείο ή Ομοσπονδία (όπως στην προκειμένη περίπτωση) δεν μπορεί να προστατεύει ένα μέρος των μελών έναντι άλλων μελών του/της.

                Έπειτα από τα παραπάνω, τονίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους υπογραμμίζοντας ότι κατά πάγια νομολογία σε περίπτωση που δικαιωθούν μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς κατά την οποία έγινε η παράνομη τοποθέτηση ο χρόνος υπηρεσίας που έχασαν συνυπολογίζεται αναδρομικά.