Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την απαξίωση του ολοήμερου

 

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.  ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

Η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την απαξίωση του ολοήμερου

 

Η κυβέρνηση εντελώς αιφνιδιαστικά με το ΦΕΚ 2332/2-06-21 «Προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)», το οποίο υπογράφουν 4 υπουργοί και τρεις υφυπουργοί, παρέχει στους Δήμους τη δυνατότητα να λειτουργούν δομές ΚΔΑΠ αμέσως μετά τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, δηλαδή απ’ τις 13.15΄, παράλληλα με το ολοήμερο πρόγραμμα.  

Επίσης στο  πρόγραμμα δραστηριοτήτων των ΚΔΑΠ  εντάσσεται η μελέτη των σχολικών μαθημάτων της επόμενης ημέρας, καθώς και δραστηριότητες μουσικής, εικαστικών, αθλητισμού κ.α. που αποτελούν διδακτικά αντικείμενα στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου, επιτρέποντας στους δήμους να δημιουργήσουν το «δικό τους ολοήμερο» στα δημόσια σχολικά κτίρια.

Δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το εν λόγω ΦΕΚ για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ έχει ημερομηνία 2/6/21 , ταυτόχρονα δηλαδή με την περίοδο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε το  αντεργαστικό νομοθέτημα  Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση προνοεί να συνδέσει και  να καλύψει  την πολύωρη εργασία των γονέων με δομές φύλαξης των  παιδιών  τους και τους παρέχει  ΚΔΑΠ μέσω των δήμων από το μεσημέρι ως το βράδυ. Με λίγα λόγια «υποστήριξη» γονέων σε συνθήκες αναχρονιστικού εργασιακού πλαισίου.

Η λειτουργία των ΚΔΑΠ εν ώρα λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, αλλά και η δρομολόγηση  από τους δήμους προμήθειας voucher προς τους γονείς για να καλυφθούν δωρεάν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε ένα πρόγραμμα από το οποίο ωφελούνται ΜΚΟ και ιδιώτες με δημόσιο χρήμα, φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τον Δημόσιο χαρακτήρα του Σχολείου και συνολικά την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και να μετακυλήσει αρμοδιότητες στους Δήμους.

Επιπλέον οδηγεί σε κλείσιμο τμημάτων  του ολοήμερου προγράμματος των σχολείων, λόγω μείωσης του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού μαθητών ανά τμήμα που θα επέλθει απ’ τις διαρροές προς τα ΚΔΑΠ και προδιαγράφει τη συρρίκνωση έως κατάργηση του ολοήμερου προγράμματος στο σχολείο, με άμεσο επακόλουθο την απώλεια  θέσεων  εργασίας εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα ευδοκιμούν οι ευέλικτες και επισφαλείς σχέσεις εργασίας με προσλήψεις υπό την ευθύνη των δήμων.

Απαιτούμε την ακύρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων που εμπλέκουν τις ώρες λειτουργίας και τις δραστηριότητες που παρέχουν τα ΚΔΑΠ με τη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος του σχολείου και υποκαθιστούν λειτουργίες και εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου.

Καλούμε τις Διευθύνσεις και τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων να ενημερώσουν σχετικά τους γονείς των μαθητών τους για τους κινδύνους που ενέχει ένας τέτοιος σχεδιασμός. 

Καλούμε τους υπόλοιπους Συλλόγους Π.Ε. και  τη ΔΟΕ να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποσυρθεί η απαράδεκτη ρύθμιση και να δράσουμε από κοινού όχι μόνο για τη μη περαιτέρω απαξίωση του ολοήμερου ,αλλά για τη συνολική αναβάθμισή του.

   Δηλώνουμε την συμπαράταξή μας στην κινητοποίηση της Τρίτης 29 Ιουνίου για τους   διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και την έμπρακτη εναντίωσή μας στην επίθεση που δέχεται το Δημόσιο Σχολείο.

 

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών :

 

  • Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης»
  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
  • Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»

·       Σύρου – Τήνου – Μυκόνου