Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017


ΘΕΜΑ: ΈΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι η εγγραφή των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία αποτελεί μια ένεση αισιοδοξίας που όλοι και όλες κάθε τόσο χρειαζόμαστε στους δύσκολους καιρούς που περνούμε, και ταυτόχρονα μια δήλωση βεβαιότητας ότι ο δικός μας εκπαιδευτικός πολιτισμός αντέχει και είναι ικανός ν’ αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα των κατατρεγμένων του κόσμου-και όχι μόνον αυτών. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι οι παιδαγωγοί: υπόσχονται και κάνουν πράξη ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο για όλα τα παιδιά.
Η είσοδος, λοιπόν, των προσφυγόπουλων σ’ αυτά και η συμμετοχή τους, είναι αυτή που μπορεί να κάνει όλα τα παιδιά-ανεξαρτήτως καταγωγής- να κερδίσουν σε όλους τους τομείς: γνωστικό- συναισθηματικό- κοινωνικό. Αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα του σχολείου προς όλη την κοινωνία. Πλούτος πολιτισμών, πλούτος γνώσεων, πλούτος αισθημάτων: ο πλούτος της ανθρώπινης κοινωνίας. Αυτός ο πλούτος εγγυάται το μέλλον της ανθρωπότητας και του σχολείου.
            Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή ομάδας φασιστών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή της Γιάννη Λαγό, στο 1ο Δημ. Σχ. Νέου Ικόνιου στο Πέραμα Αττικής, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για λειτουργία του σχολείου ως Δομή Υποδοχής κι Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), αλλά και τον τραμπουκισμό-προπηλακισμό από μεριάς τους εκπαιδευτικών και γονέων, μπροστά σε μαθητές και μαθήτριες. Το αποκρουστικό πρόσωπο του Ναζισμού αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά.
ΌΜΩΣ οι τραμπουκισμοί, η τρομοκρατία και η ξενοφοβία δε χωρούν στα ελληνικά σχολεία. Η κυβέρνηση οφείλει, δίχως την εμπλοκή των Μ.Κ.Ο., να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση και την υγεία όλων των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς από τη μεριά τους θα πρέπει να φανούν αντάξιοι-ες στο ρόλο τους και να σταθούν στο πλευρό των προσφυγόπουλων.

Η αξία του ανθρωπισμού πρέπει και θα νικήσει.