Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

   

    
 

Αξιοποιώντας τον επιμορφωτικό τους ρόλο σε μια αγαστή συνεργασία, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευση (ΕΛΜΕ) Πάρου-Αντιπάρου και αντιστοίχως, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Παναγιώτης Καλλιέρος» συνδιοργάνωσαν ημερίδα-συζήτηση με θέμα την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, στο ΕΠΑΛ Πάρου.

    Φιλοξενούμενοι ήταν ο κ. Μανώλης Κουτούζης, καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και η κ. Χρύσα Σοφιανοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και Εθνική Συντονίστρια του προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ.
    Ο κ. Κουτούζης εστίασε στην ιστορική πορεία του θεσμού της αξιολόγησης στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, με κατάληξη στην αυτοαξιολόγηση, ως παράγοντα αυτορρύθμισης των σχολικών οργανισμών. Η κ. Σοφιανοπούλου ανέλυσε τις παραμέτρους του τρέχοντος νόμου (όπως ψηφίστηκε το 2020) και παρουσίασε τα χαρακτηριστικά ενδεικτικών συστημάτων αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
    Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από την κ. Ελένη Αρκουλή, φιλόλογο του Γυμνασίου Νάουσας, τα αποτελέσματα έρευνας που κατέγραψε επί του θέματος τις κρίσεις των εκπαιδευτικών και των διευθυντών/ντριών των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πάρου. Τι πιστεύουν οι εκπαιδευτικοί της Πάρου για τον θεσμό της αξιολόγησης και ειδικότερα της αυτοαξιολόγησης; Ποιες δυσλειτουργίες εντοπίζουν στον εφαρμοζόμενο νόμο και μάλιστα στο ιδιαίτερο περιβάλλον ενός νησιού; Η έρευνα διεξήχθη Μάρτιο-Απρίλιο του 2022 στο πλαίσιο της διπλωματικής μεταπτυχιακής της εργασίας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
    Μετά το πέρας των εισηγήσεων, οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν τον έντονο προβληματισμό και τις ανησυχίες τους, όχι μόνο για τον θεσμό, αλλά και ευρύτερα για το παρόν και το μέλλον της παιδείας στη χώρα μας.

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. πάρου Αντιπάρου Π.Καλλιέρος