Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

21 Μάρτη-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Προτάσεις, ιδέες, προσεγγίσεις και ενημερωτικό υλικό  σχετικά με τη μετανάστευση και την προσφυγιά, το φασισμό και τον πόλεμο, που μπορούν κατά την κρίση τους να αξιοποιούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Υπάρχουν χέρια - Διαφορετικότητα - Ρατσισμός
Μπαλόνια ρατσισμού-φασισμού
«Ειρήνη» - Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα
Αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα
Δημοτικό Σχολείο Κουνάβων -ταινία για τους πρόσφυγες
Η Α' τάξη με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, Νίκου Γαλάνη και Νίκου Κωνσταντάκη, δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους για το προσφυγικό ζήτημα με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές.
Τι γίνεται όταν ένα προσφυγόπουλο έρχεται στο ελληνικό σχολείο για να φοιτήσει;
Μήπως όλα είναι ένα κακό όνειρο ή η ζοφερή πραγματικότητα;

 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Στην Αμερική - Σωκράτης Μάλαμας (πολύ καλό video συνοδεύει το τραγούδι με αληθινές κινηματογραφικές σκηνές από το θαλάσσιο ταξίδι Ελλήνων μεταναστών για την Αμερική)
ΠΟΥΛΑΚΙ ΞΕΝΟ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ Χ. ΑΛΕΞΙΟΥ)
 Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ Γ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-Λ.ΧΑΛΚΙΑΣ (Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ)
 ΝΤΑΛΑΡΑΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ
 ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ-ΣΑΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΖουλφί Λιβανελί-Λευτέρης Παπαδόπουλος
 ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ - ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ https://www.youtube. com/watch?v=DaE_psPSkgo
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ-Βασίλης Λέκκας
 Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ/ Μ.ΓΚΑΝΑΣ/ Β.ΛΕΚΚΑΣ– Αϊβαλί
 Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ/ Μ.ΓΚΑΝΑΣ/ Β.ΛΕΚΚΑΣ - Σαν ορφανό
 Θ.ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΥ/ Χάρις Αλεξίου - Το γράμμα
 Δ.ΜΟΥΤΣΗ/ / Δημήτρης Μητροπάνος / Άλλος για Χίο τράβηξε ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ -ΑΧ ΧΕΛΙΔΟΝΙ  ΜΟΥ
Roger Waters - Leaving Beirut https://www.youtube. com/watch?v=9AnBd92c2wg
Roger Waters - To Kill the Child
ROGER WATERS  EACH   SMALL   CANDLE 
Bruce Springsteen w.Tom Morello - Ghost of Tom Joad
Tom Morello "Ghost of Tom Joad" w/Roger Waters and Wounded Warriors   ​
Clandestino Manu Chao
Carlos Santana Immigration (Migra)

ΒΙΝΤΕΟ (Στις παρενθέσεις, παρατίθεται, στρογγυλεμένη, η χρονική διάρκεια του καθενός.)
Εικόνες της βομβαρδισμένης βόρειας Συρίας   από βίντεο 360 μοιρών (για όσους τυχόν δεν ξέρουν αυτή την τεχνική, μπορούμε, κατά την διάρκεια αναπαραγωγής του βίντεο, να περιστρέφουμε την εικόνα ώστε να βλέπουμε όλο τον ορίζοντα, σαν να ήμασταν εκεί.
Ο πόλεμος στην Συρία από μέσα   Εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία και την μανία των ανθρώπων να δημοσιοποιούν ό,τι κάνουν, βλέπουμε, σε «ανατριχιαστικά» ρεαλιστική μετάδοση, την πορεία ενός άρματος καθώς αυτό περιφέρεται και πυροβολεί μέσα στους έρημους δρόμους μιας μισοκατεστραμμένης πόλης. Βίντεο που αγγίζει τα παιδιά, αν προσπαθήσουν να μεταφερθούν νοερά πίσω από τα κλειστά παράθυρα των σπιτιών.
Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι (8΄)  Σε μια βόλτα στην εξοχή δύο παιδιά ξεκινούν να παίξουν πόλεμο. Μια σειρά από παράξενα γεγονότα τα οδηγούν να καταλάβουν πώς είναι ένας πραγματικός πόλεμος.
«Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα (7΄)  Βίντεο που βοηθά τους εκπαιδευτικούς να μιλήσουν στα μικρά παιδιά (5-8 ετών) για  θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές.
«Ειρήνη»   Η ιστορία του βίντεο, σε μορφή παραμυθιού.
«Ειρήνη»   Εγχειρίδιο με οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς.
People of Nowhere (2΄)  Όπως γράφει ο δημιουργός του βίντεο: «Είχα ακούσει και διαβάσει διαφορετικές απόψεις για το κύμα των Σύριων προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Μετά πήγα στην Λέσβο. 7 μέρες στο Ελληνικό νησί μου έδωσαν μια πιο υγιή, ανθρώπινη προσέγγιση της κατάστασης. Το να βλέπω με τα μάτια μου τους ανθρώπους στις ουρές και να νοιώθω τον σκληρό τους αγώνα μου ράγισε την καρδιά. Αυτοί είναι η «απειλή» που λένε; Το μόνο που είδα, είναι γενναίους ανθρώπους σε μια στιγμή κρίσης που αναζητούν την ελπίδα. Ταυτόχρονα, συνάντησα γενναίους εθελοντές που φτάνουν απ’ όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής και παρελθόντος. Αυτό με ενέπνευσε. Η ελπίδα μου είναι ότι το βίντεο αυτό μπορεί να ρίξει τους φράχτες των αρνητικών σκέψεων και απόψεων που έχουμε χτίσει γύρω από τους εαυτούς μας.»
Πρόσφυγες- Το Επικίνδυνο Θαλάσσιο Πέρασμα (8΄)  Βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Φυσικά αναφέρεται στην Μεσόγειο…
Σύροι πρόσφυγες στην Ελλάδα  (10΄)  Βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Παιδιά πρόσφυγες» (8-12 ετών) (22΄)   Πέντε παιδιά πρόσφυγες από το Σουδάν, την Καμπότζη, το Αφγανιστάν και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη περιγράφουν την εμπειρία τους ως πρόσφυγες.

ΒΙΝΤΕΟ
"Ψηφίδες Ονείρων", ταινία μικρού μήκους από το 1ο ΕΠΑΛ Καλύμνου
Περιμένοντας τους βαρβάρους - Ντοκιμαντέρ για τη σύγχρονη μετανάστευση
Τα βίντεο των μαθητών που διδάσκουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη Αφιέρωμα
Fortress Europe: H ταινία μικρού μήκους από μαθητές της Κω
Παιδιά – πρόσφυγες (7΄)   Βίντεο του 4ο ΓΕΛ Περιστερίου.
Κύπρος 1974 – Συρία 2015   Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην προσφυγιά, πάνω στην μουσική του Λιβανελί, τους στίχους του Λ. Παπαδόπουλου και την ερμηνεία της Μ. Φαραντούρη.
Όταν οι Έλληνες βρίσκονταν από την μεριά των μεταναστών και των προσφύγων:
Βρωμοέλληνες (55΄)   Ντοκυμαντέρ της εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» για το πώς έβλεπαν τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική (Η.Π.Α.) στις αρχές του 20ου αιώνα. (Λειτουργεί κυρίως ως υποστηρικτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό.)
Βρωμοέλληνες (15΄)   Αποσπάσματα από το παραπάνω ντοκυμαντέρ. (Με την μικρή του διάρκεια, προσφέρεται για αξιοποίηση και διδασκαλία στην τάξη, είτε ολόκληρο είτε τμηματικά [είναι διαρθρωμένο σε τρεις ενότητες: τα προβλήματα του ξενιτεμού των Ελλήνων, οι προκαταλήψεις και οι διώξεις εναντίον τους στις καινούριες πατρίδες, η τελική αποδοχή τους από τους ντόπιους.] ).
Ταραχές στο Τορόντο εναντίον των Ελλήνων (6΄)   στο  μακρινό 1918…  (Στα αγγλικά. Λειτουργεί κυρίως ως υποστηρικτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό.)
Μικρά Ασία – Ξεριζωμός (7΄)   Απόσπασμα από το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Σταύρου Ξαρχάκου, για τους Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.
Έλληνες: Από μετανάστες ρατσιστές (9΄)   Για να έρθουμε στο σήμερα και να σκεφτούμε πως αν για άλλους λαούς είναι μία φορά αυτονόητο να σέβονται τον μετανάστη ως άνθρωπο που αναγκάστηκε -για λόγους που δεν ήθελε πάντα- να ξενιτευτεί, για εμάς τους Έλληνες είναι δυο φορές αυτονόητο, αφού οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες και, τώρα, τα παιδιά μας ξανά μετανάστες…