Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

               

ΘΕΜΑ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Το Σπίτι του Δασκάλου είναι ένα δημόσιο κτίριο, πρώην νηπιαγωγείο που δεν μπορούσε πλέον να στεγάζει τους μικρούς μαθητές και παρέμενε ανεκμετάλλευτο.  To 2011, o Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών  ζήτησε τη διάθεσή του από το Δήμο σε αυτόν με σκοπό τη χρήση για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις ανοιχτές στην κοινωνία της Πάρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, προς μεγάλη του τιμή, παραχώρησε με την απόφασή του 442/2011 το κτίριο στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πάρου-Αντιπάρου «Π. Καλλιέρο» για χρήση. Και επιβεβαιώθηκε για την επιλογή του, αφού το «Σπίτι του Δασκάλου» έγινε σημείο αναφοράς για την κοινωνία των νησιών μας!

                Εδώ και 5 χρόνια,  δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές, αλλά και καλλιτέχνες, επιστήμονες, άνθρωποι του τόπου οργανώνουν στο χώρο δραστηριότητες  που προωθούν τη μόρφωση, την πνευματική και καλλιτεχνική  καλλιέργεια, την περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης των εκπαιδευτικών με τους γονείς και τα παιδιά και γενικότερα τον εξευγενισμό των  ανθρωπίνων σχέσεων και τον πολιτισμό. Πολλές από τις εκδηλώσεις, τις εκθέσεις και τις παραστάσεις του διαφημίστηκαν  -ακόμα και πανελλαδικά-  και αποτέλεσαν πολιτιστικά γεγονότα που προσέλκυσαν κόσμο στο νησί.

                Χαρακτηριστικά αναφέρονται: Ομάδα Κινηματόγραφου με εβδομαδιαίες  προβολές ταινιών, Ομάδα Φωτογραφίας  με 2  τελικές εκθέσεις, Ομάδα Θεάτρου με 2 ανεβασμένα έργα, Ομάδα Γονέων για ένα Εναλλακτικό Σχολείο, Ομάδα Χορού, Καλλιτεχνικά Εργαστήρια, Παιχνίδια QUIZ, , Σεμινάριο Πολεμικής Τέχνης, Χριστουγεννιάτικες δράσεις «Άστρο Φωτεινό», Θεατρικό Εργαστήρι για γονείς και παιδιά, Συλλογικές Κουζίνες, Δράσεις Αλληλεγγύης (όπως συλλογή τροφίμων και ρουχισμού για άπορες οικογένειες της Πάρου, αλλά και τους πρόσφυγες), Συναυλίες, Μαθήματα Αγγλικών σε νήπια, Σεμινάριο Ιστορίας και Περιήγηση στην Παροικιά, Σεμινάριο Μουσικής, Μαθήματα Σκακιού, Μαθήματα Γλώσσας Braille… και τόσα άλλα.

Μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, το «Σπίτι» έγινε ένας ζωντανός χώρος έκφρασης, μάθησης και έμπνευσης για μεγάλους και  παιδιά. Το επίτευγμα φαντάζει μεγαλύτερο, αν σκεφτεί κανείς ότι όλα συμβαίνουν χάρη στον εθελοντισμό και το μεράκι των εμπλεκόμενων, χωρίς ουδεμία εξωτερική οικονομική υποστήριξη. Η διαφορά όλων  όσων πραγματοποιούνται στο «Σπίτι του Δασκάλου» (μαθημάτων, εκδηλώσεων, προβολών κλπ.) με  άλλες εκδηλώσεις είναι ότι γίνονται εθελοντικά, με αυτο-οργάνωση  και  ΠΑΝΤΑ ΔΩΡΕΑΝ για τους συμμετέχοντες (ένα καίριο ζήτημα στην εποχή μας).  Το «Σπίτι του Δασκάλου»  αποτελεί επίσης μια προτροπή ενασχόλησης με τα κοινά, ως  χώρος συνάντησης  για Συλλόγους Εργαζομένων, Πολιτιστικούς Συλλόγους και όλους τους δημότες Πάρου και Αντιπάρου.  Τον τελευταίο μήνα φιλοξενείται στο χώρο και ο Σύλλογος Γυναικών Πάρου «Αρηίς», ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα στέγασης των δράσεων του.

Με δεδομένη την πολύπλευρη κοινωνική προσφορά του «Σπιτιού του Δασκάλου»  όλα αυτά τα χρόνια , ζητάμε ο χώρος να παραμείνει ως έχει: ένα ζωντανό κύτταρο  μάθησης , δημιουργίας και ανθρώπινης  επικοινωνίας. Πιστεύουμε ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο Δήμος  θα πρέπει να συνυπολογίσει την  απώλεια αυτού του κοινωνικού έργου, δεδομένης της αδυναμίας όλων αυτών των Συλλόγων και  Καλλιτεχνικών Ομάδων να νοικιάσουν ένα χώρο για να στεγαστούν και να συνεχίσουν  τις δραστηριότητές τους δωρεάν.

Ευελπιστούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος της Πάρου προσωπικά να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν την δυναμική, το πολιτιστικό και κοινωνικό απόθεμα και  εν τέλει την «ιστορία» που έχει χτίσει το «Σπίτι του Δασκάλου» και να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την  τόσο σημαντική προσπάθεια με την παραχώρηση του χώρου.
Ευχαριστούμε θερμά
.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ «Π.ΚΑΛΛΙΕΡΟΣ»/ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΠΑΡΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ / ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥ «ΑΡΗΙΣ»
ΟΜΑΔΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΡΟΥ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ