Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΘΕΜΑ: Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία…

Μας χωρίζουν μόλις λίγες ημέρες από το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει καμία απολύτως, έστω και στοιχειώδης, προπαρασκευή για την ομαλή λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων της χώρας. Xιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό διαμορφώνουν ένα τοπίο εγκατάλειψης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

Η πολιτική των Μνημονίων οδηγεί κυριολεκτικά στην καρατόμηση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς και στην υπονόμευση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων. Ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα, όπως οι Κυκλάδες, υπάρχει πλέον ο πολύ σοβαρός κίνδυνος να μην ανοίξουν καθόλου κάποια σχολεία την ημέρα του αγιασμού.

Πιο συγκεκριμένα στον νομό Κυκλάδων σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν τα εξής κενά :

Δάσκαλοι
205
Νηπιαγωγοί
85
Αγγλικών
28
Γαλλικών
7
Γερμανικών
3
Καλλιτεχνικών
12
Φυσικής Αγωγής
31
Μουσικής
14
Πληροφορικής
12
Θεατρολόγοι
12
Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής
33 Δάσκαλοι 4 Νηπιαγωγοί
Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης
30

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κενών είναι οργανικά κενά και όχι λειτουργικά, δηλαδή κενά που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη μόνιμων διορισμών και όχι από άδειες του εκπαιδευτικού προσωπικού (λοχείας-ανατροφής κτλ).
Σε εθνικό επίπεδο από την άλλη λείπουν γύρω στους 23.000 εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που το υπουργείο ισχυριζόταν μέχρι πρότινος  ότι έχει εξασφαλίσει μόνο 10.000 πιστώσεις για αναπληρωτές και όλοι οι προαναφερόμενοι αριθμοί σχετίζονται με αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και όχι με πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, κατά συνέπεια δεν μπορούν να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί στην πρωινή ζώνη του σχολείου και άρα δεν είναι σε θέση να επιλύσουν το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει. Τώρα το υπουργείο ισχυρίζεται πως κάνει προσπάθεια να πλησιάσει τον περσινό αριθμό πιστώσεων (18.000 περίπου) αλλά ακόμα και να τα καταφέρουν (μάλλον απίθανο) τα κενά δεν καλύπτονται αφού φέτος είχαμε και 3. 000 συνταξιοδοτήσεις, άρα χρειάζονται 3.000 περισσότερες πιστώσεις για να λειτουργήσουν απλά και μόνο στα περσινά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη καλούνται να επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους. Οι πρώτοι αναπληρωτές δεν πρόκειται να φτάσουν στα σχολεία πριν το τέλος του Σεπτέμβρη…

Ενώ στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση στην, ήδη χαμηλή, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα σε πολλούς δήμους με τις καθαρίστριες, οι εξαιρέσεις μαθητών από τη μεταφορά, η μη λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας κ.α.

Αυτό, λοιπόν, είναι το βαρύ κοινωνικό τίμημα των πλεονασματικών προϋπολογισμών, της δημοσιονομικής σταθερότητας και της πολιτικής επιλογής να αποπληρωθεί το δυσβάσταχτο ληστρικό χρέος. Και γι' αυτό το λόγο συνυπογράφονται στο νέο Μνημόνιο οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για νέες συγχωνεύσεις – λουκέτα σχολικών μονάδων και αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

Μπορεί τελικά να μένουμε Ευρώπη αλλά με ένα σχολείο που έχει τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά και με την τρίτη χαμηλότερη χρηματοδότηση σε επίπεδο Ε.Ε.!

Στη δίνη της σημερινής πραγματικότητας, του τρίτου μνημονίου και της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καλούμαστε ως κοινωνικά και πολιτικά υποκείμενα να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί και να αναλάβουμε το χρέος μας απέναντι στη σημερινή πρόκληση.
Απαιτείται η ανασύνταξη και η επαναφορά του κινήματος και η παρέμβαση του στη σύγχρονη περίοδο.
Σαν κλάδος είναι επιτακτικό να βρούμε τρόπους παρέμβασης στη νέα εποχή του τρίτου καταστροφικού μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που θα ακολουθήσουν και αφορούν το σύνολο της ζωής των εργαζόμενων Άμεσα πρέπει το εκπαιδευτικό κίνημα να δώσει μάχη, σε συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων ΠΕ και ΕΛΜΕ και ανεξαρτήτως προεκλογικής περιόδου ή μη, για την κάλυψη των κενών, το μείζον πρόβλημα των αναπληρωτών και της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών..
Γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς και την εργαζόμενη πλειοψηφία σε κοινό μέτωπο παιδείας – εργασίας για την ανατροπή του μορφωτικού καιάδα, για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου των αναγκών και των δικαιωμάτων μας.

Η πλήρης απαξίωση των σημερινών πολιτικών κομμάτων, εξαιτίας των κυβερνητικών τους επιλογών, ανοίγει διάπλατα  δρόμο σε ανορθόδοξες πολιτικές επιλογές μίσους και φανατισμού και κυρίως στην άκριτη υιοθέτηση της ανοχής όλων των δημοσιονομικών μέτρων ως μοναδική επιλογή επιβίωσης.

Εμείς οφείλουμε να αντιπαρατάξουμε ένα ισχυρό συνδικαλιστικό και κοινωνικό μέτωπο αντίστασης και αγωνιστικότητας.

Ισχυροποιούμε τα συνδικάτα μας, διεκδικούμε και οραματιζόμαστε όλοι μαζί!

Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος προτού δοθεί..