Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014



Θέμα: Ενημέρωση σχετικά με το εργασιακό ωράριο, το παρουσιολόγιο και τους συλλόγους διδασκόντων

Σχετικά με ερωτήματα που τέθηκαν στο σύλλογό μας περί εργασιακού /διδακτικού ωραρίου, τη σύνθεση / λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων και της υποχρέωσης ή μη να υπογράφουν καθημερινά οι συνάδελφοι παρουσιολόγιο, αναφέρουμε τα εξής:


1.      ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Σύμφωνα με το Ν. 1566/85 - Άρθρο 13- Εκπαιδευτικό προσωπικό δημοτικών σχολείων

8. Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του άρθρου 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών.


Κατ’ αναλογία η ΔΟΕ αναφέρει:

Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ' ανώτατο 30
ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός µπορεί
να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριµένο έργο (όχι
όµως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συµµετοχή σε γιορταστικές,
αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενηµέρωση των γονέων,
κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών
εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων.
Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνοµη.
Οι εγκύκλιοι της ∆ιεύθυνσης Σπουδών που αναφέρονται σε
«απασχόληση» των µαθητών είναι προδήλως παράνοµες, αφού
είναι αντίθετες µε το Ν. 1566/85. Οι συνάδελφοι καλούνται,
εφόσον συµπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται
την προφορική ανάθεση υποχρεωτικής υπερωρίας. Ιδιαίτερα
αρνητικοί πρέπει να είναι, όταν τους ζητείται να καλύπτουν ώρες
εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δεν έχουν καν τοποθετηθεί στα
σχολεία (π.χ. Αγγλικών, Φυσικής Αγωγής) τη στιγµή που χιλιάδες
εκπαιδευτικοί παραµένουν αδιόριστοι.



Επομένως ο εκπαιδευτικός δεν έχει κανένα λόγο να παραμένει στο σχολείο αν δε του ανατεθεί κάποιο έργο,  μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη ή υπηρεσιακό σημείωμα για να αποχωρήσει απ΄ αυτό! Σε κάθε περίπτωση να μη δέχονται προφορικές εντολές παρά μόνο ΓΡΑΠΤΕΣ. Τέλος θα πρέπει τα στελέχη της διοίκησης να σεβαστούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και να αντισταθούν σε όποιες παράνομες οδηγίες που θίγουν τα συμφέροντά μας.


2.      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Σύμφωνα με το   ΦΕΚ 1340/2002 - Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

Άρθρο 37 -Σύνθεση και λειτουργία του Συλλόγου των Διδασκόντων (Σ.Δ.)

1. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων (Σ.Δ.) είναι συλλογικό όργανο του σχολείου και αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σ' αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Έργο του είναι η χάραξη κατευθύνσεων για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου, για την οποία είναι υπεύθυνος. Οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας.
2. Πρόεδρος του Συλλόγου των Διδασκόντων είναι ο Διευθυντής του σχολείου ή ο νόμιμος αναπληρωτής του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θέση Υποδιευθυντή και δεν έχει ορισθεί νόμιμος αναπληρωτής του Διευθυντή, όταν αυτός απουσιάζει, προεδρεύει στο Σύλλογο Διδασκόντων ο ανώτερος στο βαθμό εκπαιδευτικός και επί ισοβάθμων εκείνος που έχει τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στο βαθμό.
3. Ειδικότερα ο Σύλλογος των Διδασκόντων συνεδριάζει τακτικά ή έκτακτα ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού στις συνεδριάσεις του είναι υποχρεωτική. Απουσία μέλους από τις συνεδριάσεις πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένη.
4. Τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων γίνονται ύστερα από πρόσκληση του προέδρου:
α) Πριν από την έναρξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους.
β) Στο τέλος κάθε τριμήνου ή τετραμήνου.
γ) Κατά την ημέρα έκδοσης των αποτελεσμάτων των προαγωγικών, απολυτηρίων, ή πτυχιακών εξετάσεων και
δ) Στο τελευταίο δεκαήμερο του διδακτικού έτους.
5. Έκτακτες συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων συγκαλούνται για συγκεκριμένα θέματα:
α) Ύστερα από πρόσκληση του προέδρου και
β) Ύστερα από γραπτή αίτηση προς το Διευθυντή τουλάχιστον από το ένα τρίτο των μελών του συλλόγου, στην οποία αναγράφονται το θέμα ή τα θέματα και ο εισηγητής.
6. Δε συγκαλείται συνεδρίαση του συλλόγου, αν το θέμα ή τα θέματα που προτείνονται για συζήτηση ανήκουν, σύμφωνα με το νόμο, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διευθυντή ή άλλου σχολικού φορέα ή όταν δεν είναι σύννομα.
7. Ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει πάντοτε εκτός ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων.
8. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με την επιφύλαξη της περίπτωσης β΄της παραγράφου 5, και το χρόνο πραγματοποίησης της συνεδρίασης ορίζει ο Διευθυντής του σχολείου ή εκείνα τα μέλη του Συλλόγου που ζήτησαν τη σύγκληση του οργάνου σε έκτακτη συνεδρίαση. Εισήγηση επί των θεμάτων κάνει ο Διευθυντής ή άλλος εκπαιδευτικός ο οποίος ορίζεται από το Διευθυντή.
9. Για το χρόνο πραγματοποίησης των τακτικών συνεδριάσεων και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα μέλη λαμβάνουν γνώση δύο ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα σύγκλησης του συλλόγου σε συνεδρίαση. Η γνωστοποίηση αυτή γίνεται με ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού του σχολείου.
10. Οι έκτακτες συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων μπορούν να πραγματοποιούνται και με προφορική ειδοποίηση, χωρίς τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου.
11. Πριν από την έναρξη της συζήτησης στις τακτικές συνεδριάσεις, μπορεί να γραφτεί στην ημερήσια διάταξη νέο θέμα από το Διευθυντή, το οποίο πρέπει να αιτιολογηθεί πλήρως ως επείγον. Μπορεί επίσης να εισαχθεί νέο θέμα ως επείγον ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας του Συλλόγου.
12. Για τις συνεδριάσεις που διακόπτονται, εφόσον έχει οριστεί ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους, δεν απαιτείται νέα ειδοποίηση.
13. Ο σύλλογος των διδασκόντων βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.
14. Οι αποφάσεις του συλλόγου λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η άποψη με την οποία τάσσεται ο πρόεδρος. Όταν οι προτάσεις είναι περισσότερες και καμιά δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στις δυο επικρατέστερες. Το μέλος που απέχει από την ψηφοφορία ή δίνει λευκή ψήφο θεωρείται απόν. Η ψηφοφορία είναι φανερή. Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται όταν προβλέπεται από σχετική διάταξη ή αποφασίζει ο Σύλλογος κατά πλειοψηφία.
15. Οι αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων λαμβάνονται πάντοτε μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς του, είναι δεσμευτικές για όλους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και υλοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου. Καταχωρούνται στο βιβλίο πράξεων του Συλλόγου και υπογράφονται υποχρεωτικά από τον πρόεδρο, το γραμματέα και τα παρόντα μέλη. Στην ίδια πράξη καταχωρούνται και οι απόψεις της μειοψηφίας, αν ζητηθεί. Ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται από την υφιστάμενη εκπαιδευτική νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται θέματα συνεδρίασης του Συλλόγου των Διδασκόντων και ούτε να λαμβάνονται αποφάσεις αντίθετες με τις ρυθμίσεις αυτές.
16. Τα πρακτικά τηρεί ο γραμματέας του σχολείου ή εκπαιδευτικός που ορίζεται από το Σύλλογο των Διδασκόντων.

Επομένως, είναι σαφές από τα παραπάνω ότι στο βιβλίο πράξεων του Σ.Δ. γράφονται οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του Σ.Δ. που πάρθηκαν κατά πλειοψηφία και όχι οι απόψεις των μελών, παρά μόνο αν αυτό ζητηθεί από τους ίδιους. 1)Αν στο πρακτικό έχει γραφεί κάτι το οποίο δεν συζητήθηκε – δεν συναποφασίστηκε από το σύλλογο, τα μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να το υπογράψουν. Αν περιείχε μόνο μερικά πράγματα που όντως είχαν συναποφασιστεί,  γράφεται νέο πρακτικό μεμονωμένα μόνα γι’ αυτά και στη συνέχεια υπογράφεται. Το προηγούμενο πρακτικό μένει ανυπόγραφο. 2)Αν σε προηγούμενους συλλόγους είχαν συναποφασιστεί και υπογραφεί πράγματα με τα οποία διαφωνεί πλέον ο σύλλογος, καλείται νέος σύλλογος και γράφεται νέο πρακτικό. Ισχύ έχει πάντα το τελευταίο πρακτικό.

 

 

3. ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 25 (ν.4203/2013) - Παράγραφος 1 - Βιβλίο Παρουσίας Προσωπικού και Ατομικό Δελτίο Παρουσίας Προσωπικού και άλλες διατάξεις

4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται η δημιουργία του ιστοχώρου φιλοξενίας του πληροφοριακού συστήματος, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτό, ο τρόπος λειτουργίας αυτού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Κατά συνέπεια η εφαρμογή του νόμου απαιτεί Υπουργική Απόφαση και δημιουργία ιστοχώρου  από το Υπουργείο Παιδείας. Μέχρι τότε καμία καταγραφή στοιχείων παρουσίας των εκπαιδευτικών δεν  νομιμοποιείται. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι με βάση το Π.Δ.201/98, αρ. 6, που αφορά τα Βιβλία και Έντυπα για το Δημοτικό Σχολείο, Βιβλίο Παρουσίας Προσωπικού δεν υφίσταται.

Μέχρι την έκδοση Υ.Α. και τη δημιουργία ιστοχώρου, δεν είμαστε υποχρεωμένοι και δεν υπογράφουμε κανένα Παρουσιολόγιο.

Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση σχετικά με τα κατοχυρωμένα δικαιώματα μας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια τήρησης Παρουσιολογίου  να καταγγέλλεται άμεσα στο Σύλλογο μας.


Δεν απεμπολούμε μόνοι μας τα δικαιώματά μας
Ενημερωνόμαστε και αντιστεκόμαστε σε κάθε είδους πιέσεις έκπτωσης
των δικαιωμάτων μας και της αξιοπρέπειάς μας