Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ


           ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Στις 28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

 για την αξιοπρέπειά μας, τους μαθητές μας,

το εργασιακό μας παρόν και μέλλον

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι ως εδώ!

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Μια σειρά επιλογών και παραλείψεων της κυβέρνησης, συστηματική εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και ένας συνδυασμός «μικρής» και μεγάλης διαφθοράς οδήγησαν στο τρομερό δυστύχημα και στον θάνατο 57 ανθρώπων. Οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, αφήνοντας μία διαρκή - ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή. Δίνουμε το παρών στον αγώνα ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτε να μην συγκαλυφθεί, για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Ένα χρόνο μετά η οργή και τα αιτήματα εκατομμυρίων ανθρώπων που διαδήλωσαν, ζητώντας την διερεύνηση των αιτιών και την τιμωρία των ενόχων παραμένουν επίκαιρα στην πανεργατική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα, οι μισθοί φτώχειας συνεχίζουν να υπάρχουν καθώς αποδείχτηκε περίτρανα η κοροϊδία της κυβέρνησης με τις υποτιθέμενες «αυξήσεις» των 35 και 40 ευρώ από τον Γενάρη του 2024. Η ακρίβεια εξαντλεί τους εργαζομένους πολύ πριν τελειώσει ο μήνας. Δεν είναι τυχαίο ότι στους επίσημους δείκτες σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθούς και στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια σε καύσιμα, τροφή και στέγη.

Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα συναντιέται χρονικά με τις καταλήψεις των φοιτητών και τα μπλόκα των αγροτών.

Ø  Και γιατί να απεργήσω τώρα; Αυτοί δεν ακούνε με τίποτα. Θα χάσω και το μεροκάματο!

Όλοι και όλες βράζουμε στο ίδιο «βαρέλι» της οικονομικής ανέχειας, αυτός άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αγωνιζόμαστε. Σήμερα, διακυβεύονται οι ίδιες οι ζωές μας. Η ασφάλειά μας μέσα στα σχολεία και έξω από αυτά. Η δυνατότητα να ζούμε με αξιοπρέπεια από τους μισθούς μας, να υπάρχει δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους. Να εργαζόμαστε και να επιτελούμε τον παιδαγωγικό μας ρόλο μέσα στα σχολεία μας.

Στις 27 Φλεβάρη εκδικάζεται η αγωγή του Υπουργείου Παιδείας ενάντια στην απεργία-αποχή της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από την ατομική αξιολόγηση. Στις 29 Φλεβάρη, κατά πάσα πιθανότητα, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Στις 28 Φλεβάρη κλείνει ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Για εκείνη τη μέρα, πλήθος Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, σωματείων του ιδιωτικού τομέα έχει κηρύξει απεργία. Με το κεντρικό αίτημα «Τα κέρδη τους ενάντια στις ζωές μας» και «αυξήσεις για όλους τώρα», «όχι στην ιδιωτικοποίηση παιδείας και υγείας» .

Ø  Και με μια απεργία τι θα βγει;

Μια απεργία μαζική με δεκάδες χιλιάδες απεργούς στον δρόμο είναι μεγάλη υπόθεση. Και μάλιστα μέσα στο καμίνι των αγώνων των αγροτών και του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Αρκεί να μη σταματήσουμε εκεί. Από όσους φορείς όμως κήρυξαν απεργία για τις 28 Φλεβάρη έχουμε απαιτήσεις. Επιδιώκουμε υπεύθυνα και συλλογικά να διαμορφωθεί ένα συλλογικό αγωνιστικό σχέδιο. Που δεν θα έχει την επόμενη αγωνιστική ημερομηνία μετά από δύο μήνες.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Για να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα στο επιστημονικό μας αντικείμενο. Για να γίνουν χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί ώστε να καλυφθούν όλες εκπαιδευτικές – μορφωτικές ανάγκες, για να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Για να μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για να μην ξαναζήσουμε γεγονότα όπως των Σερρών με τον νεκρό μαθητή μας.

Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι να μπορούμε να ζούμε από τον μισθό μας με αξιοπρέπεια και όχι να είμαστε οικονομικά εξαθλιωμένοι.

Οι Σύλλογοί μας καλούν όλες και όλους να συμμετέχουμε στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου για την :

·        Αποκάλυψη και τιμωρία των ενόχων για το έγκλημα των Τεμπών

·        Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία

·        Αύξηση μισθών 10% στο δημόσιο και επαναφορά των δώρων

·        Κατάργηση της αντιεπιστημονικής αξιολόγησης Κεραμέως που κατηγοριοποιεί σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές με σκοπό να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης

·        Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μόνιμων εκπαιδευτικών

·        Άμεση επίλυση όλων των ειδικών ζητημάτων των Νηπιαγωγείων και των συναδέλφων νηπιαγωγών

·        Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα

 

 

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών :

 

  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
  • Πάρου - Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»
  • Σύρου - Τήνου - Μυκόνου