Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Τις διακρίσεις στις  άδειες ανατροφής μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών τις αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι αναπληρώτριες / τες  εκπαιδευτικοί με τις ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις και τα αντίστοιχα  προβλήματα στην οικογενειακή ηρεμία και στην ανατροφή των παιδιών τους. Δυστυχώς οι διακρίσεις συνεχίζονται και  για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.  Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  αποφάσισε να εξαιρεθούν οι νεοδιόριστοι από τις άδειες που ισχύουν για τους υπόλοιπους διορισμένους εκπαιδευτικούς. 

          Έτσι, εκδόθηκε η με αρ.108357/Ε3/21.08.2020 εγκύκλιος της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τις άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, η οποία κατεβάζει το όριο ηλικίας των τέκνων, για τα οποία δικαιούνται  άδεια ανατροφής στα 2 έτη αντί των 4 ετών που ίσχυε μέχρι τώρα. Οι εκπαιδευτικοί ένιωσαν την απόλυτη ματαίωση, μετά από χρόνια προσφοράς ως αναπληρωτές και αναπληρώτριες στο δημόσιο σχολείο, έχοντας λάβει ελάχιστα έως και ανύπαρκτα δικαιώματα σχετικά με τη μητρότητα.

Κατά της απαράδεκτης απόφασης του ΥΠΑΙΘ υπήρξε προσφυγή νεοδιόριστης εκπαιδευτικού που εκδικάστηκε στην 7μελη Σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την με αρ.2367/2021 απόφασή του ακύρωσε την ανωτέρω εγκύκλιο, καθώς προσθέτει κανονιστικές ρυθμίσεις και "στερείται νομοθετικού ερείσματος".

Η δικαστική αυτή νίκη αποτελεί ηθική δικαίωση για χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών, που χρόνια τώρα στήριζαν τη δημόσια παιδεία ως αναπληρωτές, στερούμενοι των αδειών  ανατροφής και έχοντας ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα.

Το ΣτΕ αποφάσισε να δοθούν επιτέλους στους νεοδιόριστους τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

            ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ  ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ

·                 να λάβουν όλοι οι νεοδιόριστοι την άδεια ανατροφής με τους ίδιους όρους που ισχύει για όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

·                 την αναδρομική ισχύ του νόμου για όσους συναδέλφους είχαν κατά την ημερομηνία διορισμού τους παιδί κάτω τεσσάρων ετών.

  Δεν χρειάζεται καμία διευκρινιστική εγκύκλιος. Η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη. Όλοι οι νεοδιόριστοι  εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αιτηθούν την εννιάμηνη άδεια ανατροφής στις εκάστοτε διευθύνσεις τους με το που υπογραφεί η απόφαση από το ΣτΕ.

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται ότι  στερήθηκαν όλο αυτά τα χρόνια  ως        αναπληρώτριες/ες ... Το χρόνο με τα παιδιά τους

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών :

 

  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
  • Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»
  • Σύρου – Τήνου – Μυκόνου
  •  ΕΛΜΕ Πάρου Αντιπάρου
  •  Θήρας και νήσων