Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
    Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο έντονες γίνονται κάποιες φωνές που προσπαθούν να κατευθύνουν σε συγκεκριμένες εντυπώσεις και ανακρίβειες την κοινή γνώμη όσον αφορά το θέμα της φοίτησης των παιδιών στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
  
   Κατανοούμε και σεβόμαστε   την αγωνία όλων των εργαζομένων  για μια σταθερή και μόνιμη δουλειά, αλλά παράλληλα θέτουμε κόκκινη γραμμή  στους διακριτούς ρόλους , τα επαγγελματικά δικαιώματα και την επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση των πτυχίων κάθε σχολής.
   Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών στο νηπιαγωγείο (πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας)ξεκίνησε ένας πόλεμος ανακοινώσεων οι οποίες είτε χρησιμοποιούν σκοπίμως  μεμονωμένα κομμάτια από έρευνες είτε αερολογίες και δηλώσεις αναρμόδιων για να στοιχειοθετήσουν μισές αλήθειες, και ως γνωστών οι μισές αλήθειες σχεδόν πάντα είναι ψέματα!
    
Οι αλήθειες είναι ότι :  
1.      ο «φυσικός» χώρος για ένα παιδί 4 ετών είναι το νηπιαγωγείο και όχι ο βρεφονηπιακός σταθμός, δεδομένου ότι στην ηλικία αυτή το παιδί διαθέτει τη γνωστική και ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα ώστε να συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα (θεματικές προσεγγίσεις και project) που πραγματοποιούνται στο νηπιαγωγείο. 
2.      Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι το νηπιαγωγείο δεν είναι ένα «πρώτο/μικρό» σχολείο αλλά ένας χώρος που βοηθάει το παιδί στην κοινωνικοποίησή του πέρα από την οικογένεια αλλά και την πολυεπίπεδη ανάπτυξή του.  
3.      Την τρέχουσα σχολική χρονιά φοιτούν στα νηπιαγωγεία 49.000 προνήπια.
4.      8.500 παιδιά 3 ετών δεν έγιναν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς, λόγω ότι οι θέσεις καλύφθηκαν από προνήπια. 
5.      ο Παιδικός Σταθμός δεν αποτελεί δομή εκπαίδευσης, αλλά δομή φύλαξης, φροντίδας και μέριμνας, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο Υπουργείο Παιδείας. 
   Ο ΠΟΕ ΟΤΑ ισχυρίστηκε πως αν εφαρμοσθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική θα χάσουν 40.000 προνήπια και έτσι θα κλείσουν πολλοί παιδικοί σταθμοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του εθνικού δημοτολογίου, του ΕΣΠΑ, του υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εσωτερικών τα τελευταία χρόνια αποκλείονται χιλιάδες παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς και υπάρχει η ανάγκη ίδρυσης ακόμα και νέων Παιδικών Σταθμών ακόμα και χωρίς την εγγραφή σε αυτούς παιδιών ηλικίας 4-6 ετών.
   Εδώ πρέπει να θυμίσουμε τις δηλώσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη (Δεκέμβριος 2016) για την υπαγωγή αρχικά των Νηπιαγωγείων και μετέπειτα του συνόλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που εμμέσως πλην σαφώς μας δείχνει ότι  προτεραιότητα τελικά για τους Δήμους είναι η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και όχι η ομαλή λειτουργία όλων των δομών φροντίδας και εκπαίδευσης.
   Η φοίτηση των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών πρέπει να γίνεται σε νηπιαγωγεία σύμφωνα με τους πλήρως επιστημονικά καταρτισμένους οδηγούς σπουδών  του Υπουργείου Παιδείας. Οποιαδήποτε διαφορετική τοποθέτηση μας αναγκάζει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι γίνετε είτε για μικροπολιτικούς λόγους είτε  για συντεχνιακούς λόγους αδιαφορώντας πλήρως για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών ενώ παράλληλα μας φανερώνει δόλο και σκόπιμη δημιουργία ψευδών ειδήσεων με αποκλειστικό συμφέρων όχι το κοινό καλό αλλά μόνο το προσωπικό όφελος. 
   Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε στη δυσάρεστη θέση να θυμίσουμε στην Ένωση Γονέων Πάρου πως σκοπός της πρέπει να είναι η δημιουργία νέων κτηριακών μονάδων και η βελτίωση των ήδη υπαρχόντων για την κάλυψη όλων των αναγκών του νησιού και όχι η έμμεση υποτίμηση ενός ολόκληρου κλάδου που έχει βιώσει την κρίση και στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική του ζωή. Ελπίζουμε η έμμεση υποτίμηση να μην έγινε σκόπιμα και απλά να ήταν μία ατυχής ανακοίνωση. Παρόλα ταύτα προκαλούμε την ένωση να παρουσιάσει δημοσίως τα στοιχεία της και τις πηγές της που στοιχειοθετούν την άποψη της ότι η δίχρονη φοίτηση των παιδιών στο νηπιαγωγείο δεν ενδείκνυται για τα παιδιά αυτών των ηλικιών αλλά και ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ερήμωση των παιδικών σταθμών. 
Διεκδικούμε : 
·         Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο). 
·         Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών των υπαρχόντων . 
·         Άμεσα  διορισμούς μόνιμων  νηπιαγωγών για στελέχωση των νηπιαγωγείων. 
·         Τα νηπιαγωγεία να στελεχώνονται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς-νηπιαγωγούς απόφοιτους των παιδαγωγικών τμημάτων των ΑΕΙ. 
·         Για τη φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας (μέχρι 4 ετών), δημόσιους δωρεάν  παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς,  ώστε να μπορούν να δεχτούν όλα τα παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως την έναρξη της φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή έως την ηλικία των 4 ετών, και φυσικά να καταργηθεί κάθε οικονομική συμμετοχή των γονέων που λειτουργεί ανασταλτικά για την εγγραφή των παιδιών τους σε αυτούς.