Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017


«Με αφορμή τη συζήτηση του ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων για την επικείμενη αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων Π.Ε.»

Στις 22/1/2017 αποστείλαμε την πρόταση-γνωμοδότηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Π.Καλλιέρος» στο ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων  για την κατάταξη των σχολικών μονάδων Π.Ε. Πάρου-Αντιπάρου στις νέες κατηγορίες μετάθεσης μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης Π.Ε. Κυκλάδων με αρ. πρωτ.9026/13-1-16.Μετά από ενημέρωση του αιρετού εκπρόσωπου του κλάδου Γ.Καλημερίδη σχετικά με τη συζήτηση του  ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων στις 7/2/2017 για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων Π.Ε., η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

1ο και 2ο Δ.Σ. Παροικίας κατηγορία  ΣΤ
Δ.Σ. Αγκαιριάς κατηγορία Ζ
Δ.Σ. Λευκών-Κώστου, Αρχιλόχου-Μάρπησσας και Νάουσας κατηγορία Θ
Δ.Σ. Αντιπάρου κατηγορία  Ι
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο τα νηπιαγωγεία ακολουθούν τη μοριοδότηση των Δ.Σ.

Η παραπάνω πρόταση είναι προφανές ότι δεν ικανοποιεί τη γνωμοδότηση του συλλόγου εκπαιδευτικών «Π.Καλλιέρος». Μια γνωμοδότηση, αποτέλεσμα  αυστηρής προσήλωσης στα θεσπισμένα  κριτήρια του Π.Δ. 111/16. Επιπλέον,  με πλήρως τεκμηριωμένο τρόπο καταθέσαμε τη θέση μας έχοντας κατά νου και τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το αντίστοιχο Π.Δ.

Πιο αναλυτικά, για το Δ.Σ. Νάουσας  προτείναμε την αύξηση των μορίων του σχολείου από τα 7 στα 8 μόρια. Παρά ταύτα, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού αναδύει προβλήματα λειτουργικής φύσης, παράλληλα με το γεγονός ότι θέλαμε να αποφύγουμε τον εγκλωβισμό σε μια ψυχρή, τεχνοκρατικού τύπου, αποτίμηση της κατάστασης  με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε την, ομολογουμένως, γενναιόδωρη πρόταση του ΠΥΣΠΕ για την κατάταξη του Δ.Σ. Νάουσας στην Θ κατηγορία. Αντίστοιχα μας χαροποίησε ιδιαίτερα  η δίκαιη αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Δ.Σ. Αρχίλοχου-Μάρπησσας και το Δ.Σ Λευκών-Κώστου με την ανακατάταξή τους στην Θ κατηγορία μετάθεσης.


Όμως, το Δ.Σ. Λευκών-Κώστου, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργείο βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με το Δ.Σ. Αγκαιριάς. Δηλαδή, οι συνθήκες διαβίωσης είναι ίδιες, και τα δυο σχολεία είναι εξαθέσια με ίση χιλιομετρική απόσταση και χρονοαπόσταση από την Παροικία. Το υψόμετρο στην έδρα του Δ.Σ. Λευκών-Κώστου είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από της έδρας του Δ.Σ. Αγκαιριάς αλλά αυτό εξισορροπείται με τον αρκετά μικρότερο αριθμό κατοίκων στην Αγκαιριά.  Ως εκ τούτου, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε βάσει  ποιων κριτηρίων ακριβώς προτείνεται η έκπτωση του Δ.Σ. Αγκαιριάς από την υφιστάμενη κατηγορία μετάθεσης. Εμείς από τη μεριά μας, όπως και στην περίπτωση του Δ.Σ. Νάουσας αναλογιστήκαμε το γεγονός ότι το Δ.Σ. Λευκών-Κώστουείναι διεδρικό, αν και δεν προβλέπεται τέτοιο κριτήριο στο Π.Δ. 111/16,και κατά συνέπεια ανακύπτουν προβλήματα λειτουργικής φύσης, για να καταλήξουμε στην πρόταση που εξισώνει τα δυο σχολεία. Είμαστε σε θέση να καταλάβουμε την αδικία που υπήρχε για χρόνια με μια σχολική μονάδα στο νησί να μοριοδοτείται με παραπάνω μόρια ενώ ταυτόχρονα άλλες σχολικές μονάδες ικανοποιώντας τα ίδια κριτήρια όχι. Κατανοούμε, ότι η άδικη μεταχείριση έχει περάσει στη συλλογική συνείδηση των εκπαιδευτικών του  νησιού που εύλογα ζητούν ισονομία στη βάση των θεσμοθετημένων κριτηρίων. Ωστόσο, η αδικία δεν διορθώνεται δημιουργώντας νέα αδικία. Δεν είναι άραγε λογικό ότι το Δ.Σ. Αγκαιριάς όντας το μοναδικό περιφερειακό σχολείο του νησιού με 7 μόρια ταυτόχρονα με την ύπαρξη άλλων τριών ενταγμένα στην Θ κατηγορία να μην επιλέγεται και άρα να στελεχώνεται τελευταίο;

Επίσης, θεωρούμε ότι η διαφοροποίηση μόλις μιας κατηγορίας μετάθεσης στις σχολικές μονάδες της Αντιπάρου σε αντιδιαστολή με το μέγιστο των μορίων στα σχολεία στο νησί της Πάρου δημιουργεί αδικία. Τα σχολεία στην Αντίπαρο είναι χαρακτηρισμένα δυσπρόσιτα με όλες τις γνωστές και αυτονόητες δυσκολίες στις συνθήκες διαβίωσης εκεί του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τέλος, για τις σχολικές μονάδες της Παροικίας η πρότασή μας είναι να καταταγούν στη Ζ κατηγορία. Όταν στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα του Νομού με ποικίλες ανέσεις και κυρίως με την ύπαρξη και λειτουργία νοσοκομείου η πρόταση του ΠΥΣΠΕ για τα σχολεία είναι να πριμοδοτηθούν με 5 μόρια ενώ σχολείο στα περίχωρα του νησιού είναι ήδη στην  ΣΤ κατηγορία, αυτά της Παροικίας αδικούνται κατάφωρα. Και ναι γνωρίζουμε ότι τόσα χρόνια επίσης τα σχολεία της Παροικίας μοριοδοτούνταν με Στ μόρια ενώ άλλες χώρες των νησιών  με 4 δημιουργώντας την αίσθηση της αδικίας. Πάλι όμως βρίσκουμε αδύνατο να καταλάβουμε το γεγονός ότι  ενώ μπορούν να καταταγούν τα σχολεία όλου του νομού σε τέτοιες κατηγορίες μετάθεσης που θα δίνουν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς ώστε να έρχονται και να υπηρετούν σε μια  από τις πιο δύσκολες περιοχές  της Ελλάδας το ΠΥΣΠΕ προβάλλει αντιστάσεις. Η σύγκριση έχει δυο όψεις. Παραπέμπουμε, λοιπόν, τα μέλη του ΠΥΣΠΕ να εξετάσουν αποφάσεις σε άλλους νομούς ώστε να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά σε υπερκείμενο επίπεδο. Στο κάτω κάτω δεν υπάρχει κανένα οικονομικό κόστος με την αναμοριοδότηση των σχολικών  μονάδων. Γιατί να μην είναι γενναιόδωρη σε μια ολόκληρη νησιωτική περιοχή;

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αναμοριοδότηση δεν είναι μια διαδικασία που συμβαίνει τακτικά. Τα μέλη  του ΠΥΣΠΕ πρέπει να λάβουν υπόψη πολύ σοβαρά το μέλλον της στελέχωσης των σχολείων της Πάρου μια και με το νέο αεροδρόμιο και τις εξαιρετικά υψηλές προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης  του νησιού πολύ σύντομα θα εμφανιστούν φαινόμενα όπως στη Σαντορίνη και στη Μύκονο όπου οι εκπαιδευτικοί δεν επιλέγουν τα νησιά λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης εκεί. Επομένως, οφείλουν να προνοήσουν στην κατεύθυνση αυτή δείχνοντας ενδιαφέρον για την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών  μονάδων όχι μόνο για το παρόν, μέσω μιας μοριοδότησης που να παρακινεί το εκπαιδευτικό προσωπικό να έρθει και να εργαστεί στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

Ως σύλλογος «Π. Καλλιέρος» είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στη διαδικασία, καταθέτοντας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. Κυκλάδων ακόμη και πρόταση για ολόκληρο το Νομό Κυκλάδων, αν μας ζητηθεί, δεσμευόμενοι ότι καμία σχολική μονάδα δεν θα εκπέσει της υφιστάμενης κατηγορίας μετάθεσης σε ένα πλαίσιο αναλογικότητας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι  στηρίζουμε ανεπιφύλακτα το κείμενο διαμαρτυρίας του Σ.Δ. του Δ.Σ. Αγκαιριάς για την προτεινόμενη υποβάθμισή του στην κατηγορία Ζ, το οποίο μας κοινοποιήθηκε με αρ. πρωτ.31/14.02.2017.
Καταλήγοντας, ρωτάμε τα μέλη του ΠΥΣΠΕ:

1)Με βάση ποια κριτήρια το Δ.Σ. Αγκαιριάς κατατάσσεται στην Ζ κατηγορία;
2) Συντρέχουν οι νομικά θεσπισμένες  προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο;
3)Το νηπιαγωγείο Δρυού συμφωνούν να καταταγεί στην Ι κατηγορία;

Καλούμε τα μέλη του ΠΥΣΠΕ να επανεξετάσουν την απόφασή τους χωρίς συναισθηματισμούς, με αυστηρή προσήλωση στο νομικό πλαίσιο καθώς και στην λεπτομερέστατη πρόταση του συλλόγου.


Επιπλέον,  και σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου μας  (παρ. α και παρ. β του άρθρου 7 τα μέλη οφείλουν να «συμμορφώνονται με τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις του Δ.Σ.» και « να εναρμονίζουν τη δράση τους σύμφωνα με τα γενικότερα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του κλάδου») καλούμε τα μέλη μας, τα οποία είναι και μέλη του ΠΥΣΠΕ ταυτόχρονα, να υπερασπίσουν το γενικότερο συμφέρον όλων των σχολικών μονάδων της Πάρου και της Αντιπάρου.