Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016


Θέμα: Να σταματήσει επιτέλους το «παιχνίδι» της κυβέρνησης με τους προς συνταξιοδότηση εκπαιδευτικούς 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. υπογράμμισε με την από 30/6/2016 ανακοίνωσή του την μεγάλη αναστάτωση, που έχει προκληθεί στους εκπαιδευτικούς εξ αιτίας απαντήσεων που, από έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης, δίνουν υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προχωρώντας σε αυθαίρετες ερμηνείες αναφορικά με την ψηφισμένη τροπολογία στο Ν.4389/2016 (Α΄ 85), φτάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματική (και άρα ανεφάρμοστη) την ρύθμιση, που καθιστά συντάξιμο τον χρόνο παραμονής των εκπαιδευτικών στην υπηρεσία μέχρι τις 31-8-2016. Θέλαμε να πιστεύουμε, ότι επρόκειτο απλώς για μια ανεύθυνη στάση και συμπεριφορά ορισμένων υπαλλήλων, που από άγνοια έδιναν ανεπίσημες και αναρμόδιες απαντήσεις.
Ωστόσο, η «καθησυχαστική» ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας την 1η Ιουλίου στην οποία αναφέρεται ότι «όποια προβλήματα ενδεχομένως προκύπτουν από την εφαρμογή του αρ.239 του ν.4389/16, θα αντιμετωπιστούν από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους το αμέσως επόμενο διάστημα» αντί να κλείσει το ζήτημα και να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι χίλιοι και πλέον συνάδελφοι, οι οποίοι αν και υπέβαλαν παραίτηση ήδη από το Μάιο του 2016 συνεχίζουν να εργάζονται, κινδυνεύοντας έτσι να θεωρηθεί ο χρόνος υπηρεσίας του μέχρι την 31-8-2016 "μη συντάξιμος".
Δεδομένου, ότι οι διατάξεις του ν. 4389/2016 έχουν ψηφισθεί μόλις πριν από λίγους μήνες και μάλιστα κατόπιν προτάσεως του ιδίου του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος έχει και την ευθύνη για την «συνταγματικότητά» τους, θεωρούμε, ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία των ευρισκόμενων στο κατώφλι της συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών.