Τρίτη 31 Μαρτίου 2015



  Κύριε Υπουργέ

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με ανακοινώσεις του στις 29/3/2013 και στις 4/3/2014 είχε εκφράσει έντονο προβληματισμό σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  Τον προβληματισμό και τα ερωτήματα που θέταμε, σε σχετική  προσφυγή που καταθέσαμε ενώπιών της, υιοθέτησε, σε μεγάλο βαθμό, η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με απόφασή της στις 2/10/2014. Με την απόφαση αυτή καλούσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε σειρά ενεργειών που έκαναν σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν μπορεί να έχει γενικευμένο και υποχρεωτικό χαρακτήρα.
  Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε  όμως ήδη, δρομολογήσει τη γενικευμένη εφαρμογή του Ε.Υ.ΖΗ.Ν. εντάσσοντάς το στους θεματικούς  άξονες του «πολυδιαφημισμένου»  προγράμματος  «Κοινωνικό Σχολείο». Προχώρησε, μάλιστα, στη δημοσίευση τριών Υπουργικών Αποφάσεων (τη Φ.12/45/8338/Δ1 ΦΕΚ Β΄124/21/1/2015, τη Φ.12/79/9657/Δ1 ΦΕΚ Β΄ 200/23/1/2015 και την Φ.12/79/9662/Δ1 ΦΕΚ Β΄200/23/1/2015), με τις οποίες ενέταξε το «Κοινωνικό Σχολείο» (και τις δεκατέσσερις θεματικές του) στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, δίνοντάς του έτσι υποχρεωτικό χαρακτήρα.
  Στη συνάντηση που είχαμε, μαζί σας, στις 3/3/2015 είχαμε θέσει τις ενστάσεις μας για το ψευδεπίγραφο πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο» και ιδιαίτερα για το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν., το οποίο σας ζητήσαμε να μην εφαρμοστεί, κάτι το οποίο φάνηκε καθαρά πως το αντιμετωπίζατε θετικά ως γνώστης των προβλημάτων που δημιουργεί στα σχολεία αλλά και όλων των αρνητικών διαστάσεών του.
  Παρ’ όλα αυτά το πρόγραμμα συνεχίζει να υφίσταται έτσι ακριβώς όπως επιβλήθηκε με σοβαρές ενστάσεις για το αν και σε ποιο βαθμό έγιναν σεβαστές οι αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλές καταγγελίες συναδέλφων για την άσκηση αφόρητων πιέσεων από Διευθυντές Εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της υλοποίησής του.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. την επανεξέταση του ζητήματος του «Κοινωνικού Σχολείου» στο σύνολό του και στα πλαίσια μιας λεπτομερούς συζήτησης για τα αναλυτικά προγράμματα του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου, τα βιβλία, το ωρολόγιο πρόγραμμα και τους στόχους του δημόσιου σχολείου. Ζητά, επίσης, την άμεση αναστολή εφαρμογής του προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν., το οποίο είναι φανερό πως δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό και για του οποίου τους στόχους, τις μεθόδους και τη χρήση των δεδομένων που αφορούν τους μαθητές εκφράζουμε σοβαρότατες επιφυλάξεις.

Θέμα: Απάντηση σε ερωτήματα του Δ.Σ. του ΣΤ΄ Συλλόγου Θεσ/νίκης «Αριστοτέλης»

Συνάδελφοι
  Σε απάντηση των ερωτημάτων που θέσατε με έγγραφό σας στις 5 Μαρτίου 2015 και αφού λάβαμε υπόψη μας και τη γνώμη της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε. έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
  • Όπως αναφέρεται στη μεγάλη πλειοψηφία των καταστατικών των Συλλόγων, έσοδα του κάθε Συλλόγου αποτελούν οι συνδρομές των φυσικών του μελών. Η αποδοχή ή όχι χρηματικών ποσών ως έσοδα του Συλλόγου έξω από αυτή τη διαδικασία, εάν δεν προβλέπεται από το καταστατικό, είναι θέμα απόφασης του Δ.Σ. ή της Γ.Σ. ανάλογα με τα όσα προβλέπονται στο καταστατικό του Συλλόγου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να προβεί σε αποφάσεις ή υποδείξεις για θέμα που αφορά την αυτοτελή  οικονομική λειτουργία Συλλόγου.
  • Σχετικά με το άλλο ερώτημα, σας είναι γνωστό ότι με αποφάσεις της 82ης και της 83ης Γ.Σ. του Κλάδου , ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Δ.Ο.Ε. Ταμείο Αλληλοβοήθειας για το οποίο διατίθεται μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού λειτουργίας της και έχει ως σκοπό την κάλυψη μέρους των δικαστικών εξόδων συναδέλφων οι οποίοι διώκονται πειθαρχικά. Η απόφαση για την κάλυψη λαμβάνεται από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έπειτα από θετική εισήγηση του τοπικού Συλλόγου του οποίου ο εκπαιδευτικός είναι μέλος. Είναι, επομένως, σαφές ότι το να προβεί Δ.Σ. άλλου Συλλόγου Εκπαιδευτικών σε κάλυψη εξόδων τέτοιου είδους για εκπαιδευτικούς που δεν είναι μέλη τους εναπόκειται, και σε αυτή την περίπτωση, σε αποφάσεις του Δ.Σ. ή της Γ.Σ. ανάλογα με τα όσα προβλέπονται στο καταστατικό του Συλλόγου.  
  Στη διάθεσή σας για κάθε άλλη διευκρίνιση.



Θέμα : Προσφυγή της Δ.Ο.Ε. στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

  Μετά την έκδοση της, από 26 Νοεμβρίου 2014, απόφασης του Γ Τμήματος του Δ.Ε.Ε. στις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-22/13, C-61/13 έως C-63/13 και C-418/13 για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, το Δ.Σ.  της  Δ.Ο.Ε. στην προσπάθεια του να συμβάλλει στην επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αποφάσισε να ασκήσει προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκθέτοντας πλήρως και εμπεριστατωμένα τις παραμέτρους του προβλήματος που εμφανίζεται στην Ελλάδα, ζητώντας την παρέμβαση των επισήμων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταχρηστική πρακτική, που εφαρμόζει η χώρα μας.

  Θυμίζουμε, ότι το έτος 2004 αντίστοιχη αναφορά, που είχε κατατεθεί από την ΑΔΕΔΥ, με την οποία αυτή διαμαρτυρόταν για τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 1999/70/ΕΚ, οδήγησε στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πίεσε αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004, με το οποίο ένα μέρος τουλάχιστον από το χρονίζον πρόβλημα των συμβασιούχων αντιμετωπίστηκε.

  Περαιτέρω πρωτοβουλίες για το θέμα θα αναληφθούν στο τέλος του σχολικού έτους, οπότε και οι συνάδελφοι θα μπορούν να ασκήσουν τα κατάλληλα ένδικα βοηθήματα.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015



ΘΕΜΑ: Εκπτωτικά εισιτήρια Πάσχα

Οι ημερομηνίες που λόγω συμμετοχής θα έχουν εκπτωτικά εισιτήρια είναι :

Από Πάρο προς Πειραιά:
Παρασκευή 03-04-2015 ώρα 19.15
Σάββατο 04-04-2015 ώρα 10.45

Από Πειραιά προς Πάρο:
Κυριακή 19-04-2015 ώρα 17.30

Η τιμή των εκπτωτικών εισιτηρίων είναι 23 ευρώ.Από την Τρίτη 31/03 και μέχρι την Πέμπτη 2/04 μπορείτε να πηγαίνετε στο πρακτορείο «Μελτέμι», στην Παροικιά , για να τα παραλάβετε. Για τα δρομολόγια χωρίς επαρκή συμμετοχή θα πρέπει να φροντίσει ο καθένας εκπαιδευτικός ατομικά για τη έκδοση του εισιτηρίου.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015



Κοινό υπόμνημα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών

  Τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. επανέρχονται για το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα του δικαιώματος των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το χρόνο που θα υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση. Υπογραμμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί των δύο βαθμίδων είναι οι μοναδικοί κλάδοι μονίμων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν. Το καθεστώς αυτό της ανισοτιμίας μέσα στο Δημόσιο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με τα θεμελιώδη, συνταγματικά κατοχυρωμένα, δικαιώματα της ισονομίας και της ισοτιμίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
  Επίσης, σύμφωνα με το Ν.4186/13, το διάστημα υποβολής αίτησης παραίτησης περιορίστηκε ακόμα περισσότερο στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου κάθε έτους ενώ η λύση της υπαλληλικής σχέσης ορίζεται στις 30/6, γεγονός που στερεί από πολλούς συναδέλφους ώριμα συνταξιοδοτικά δικαίωματα τα οποία διατηρούσαν με το προηγούμενο καθεστώς.
  Θεωρούμε αναγκαίο να παρθούν άμεσα όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ώστε να αρθούν αυτές οι αδικίες και οι ανισότητες σε βάρος των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων.
  Τα Δ.Σ. των Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. ζητούν να δίνεται, τουλάχιστον, η δυνατότητα περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο στους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα για συνταξιοδότηση.
Προτείνουμε συγκεκριμένα:
1.       Όσοι παραιτούνται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου (για να υπολογίζονται τα κενά) να γίνεται λύση της υπαλληλικής τους σχέσης την 31η  Αυγούστου και όχι την 1η Ιουλίου. Αυτό διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς στη συμπλήρωση των αντίστοιχων χρόνων συνταξιοδότησης, γιατί οι εκπαιδευτικοί διορίζονται το Σεπτέμβρη.
2.       Να δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα στο τέλος των τριμήνων (Α΄ και Β΄ ) ή του τετραμήνου στα Λύκεια, να υποβάλλονται παραιτήσεις των εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, με την υποχρέωση να έχουν προειδοποιήσει δεσμευτικά τρεις μήνες πριν την υπηρεσία, ώστε να προγραμματίζεται η ανάλογη αναπλήρωση.
  Πιστεύουμε πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα υιοθετήσει τις προτάσεις μας, στην κατεύθυνση της άρσης των αδικιών και την εξάλειψη των φαινομένων της άνισης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015



Θέμα: Παρατηρήσεις για τις αλλαγές επί του πειθαρχικού δικαίου που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο  "Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις"
Σχετικά με το νομοσχέδιο "Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις" που αναρτήθηκε στη Διαύγεια για διαβούλευση (ως τις 24/3) και ειδικότερα στο κομμάτι για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, που αφορά και τους εκπαιδευτικούς, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει, ότι από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του νέου πειθαρχικού δικαίου και του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας ζήτησε και ζητά επίμονα και ξεκάθαρα την κατάργησή τους. Άμεσα παρατηρήσαμε, και δυστυχώς στη συνέχεια οι αντιρρήσεις μας επιβεβαιώθηκαν, ότι οι εν λόγω διατάξεις αντί να επιλύουν ζητήματα αποτελούν εργαλείο διώξεων και αυταρχισμού, στερούν το τεκμήριο της αθωότητας και έχουν οδηγήσει πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς σε αργία, ακόμη και για ασήμαντες ιδιωτικής φύσεως διαφορές. Στην κατεύθυνση αυτή η Δ.Ο.Ε. είχε προσέλθει και στο διάλογο με την, υπό τον Κ. Λοβέρδο, τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καταθέτοντας προτάσεις, που έθεταν σοβαρά ζητήματα και πρότειναν λύσεις, χωρίς ωστόσο, μέσω των διατάξεων που τελικώς θεσπίστηκαν να βελτιωθεί σοβαρά ο πυρήνας των προβλημάτων.
Τις ίδιες προτάσεις έθεσε και στη συνάντηση της 3/3/2015 με τη νυν πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.
Συγκεκριμένα ζητήσαμε:
•            Την εξειδίκευση κατά τρόπο περιοριστικό της έννοιας του νέου πειθαρχικού παραπτώματος της χαρακτηριστικώς ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να υπαχθεί στο αδίκημα κάθε συμπεριφορά είτε αφορά στον ιδιωτικό είτε στον υπηρεσιακό βίο του υπαλλήλου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το εν λόγω πειθαρχικό αδίκημα, είναι στην πραγματικότητα αδίκημα «σκούπα», που στην πράξη έχει χρησιμοποιηθεί για να καλύψει πολλαπλές εκφάνσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου βίου των υπαλλήλων.
•            Το ότι συμπεριφορές, που άπτονται του ιδιωτικού βίου του υπαλλήλου δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να οδηγούν σε θέση του σε αυτοδίκαιη αργία.
•            Την ανάγκη αντιμετώπισης του διαλυτικού, για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, φαινομένου της, άκριτης, παραπομπής για κάθε σοβαρή ή μη καταγγελία, που γίνεται εναντίον  εκπαιδευτικών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
•            Την επιστροφή των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια αφού στην πραγματικότητα οι εν λόγω εκπρόσωποι βοηθούν και προάγουν το έργο των συμβουλίων μεταφέροντας την πραγματικότητα της δημόσιας διοικήσεως, τις παραμέτρους των δυσλειτουργιών, που υφίστανται στις υπηρεσίες και με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης.
Με τις διατάξεις, που εισάγει το νέο σχέδιο νόμου γίνονται αρκετά θετικά βήματα, αφού καταργείται το πλέγμα των διατάξεων, που αφορούν στο θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας, καθώς όπως και το ίδιο το νομοσχέδιο παρατηρεί, μέσω των διατάξεων αυτών παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι οι διατάξεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο για την απομάκρυνση εκπαιδευτικών από τα καθήκοντα τους δημιουργώντας τους τεράστια προβλήματα, θίγοντας την προσωπικότητά τους και το κύρος τους, πριν την κρίση των υποθέσεών τους από τα αρμόδια ποινικά και πειθαρχικά δικαστήρια. Τονίσαμε δε ότι ακόμα και μετά την απαλλαγή του υπαλλήλου και την επάνοδο του στην υπηρεσία, κανείς δεν μπορεί στην πραγματικότητα να άρει τις ουσιαστικές συνέπειες, της μομφής και του ψόγου, που βαρύνουν τον υπάλληλο εξαιτίας της απομάκρυνσής του από τα καθήκοντα του, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες.
Είναι προφανές,  ότι η κατάργηση τους επιλύει ένα τεράστιο πρόβλημα. Αυτό που, δυστυχώς, δεν προβλέπεται είναι η αποκατάσταση των υπαλλήλων, που κατά παράβαση του Συντάγματος ετέθησαν σε αυτοδίκαιη αργία, στις αποδοχές, τις οποίες απώλεσαν στο διάστημα της αργίας τους, πράγμα επιβεβλημένο. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι εάν δεν υπάρξει σχετική πρόβλεψη και οι ήδη ευρισκόμενοι σε κατάσταση αυτοδίκαιης αργίας εξέλθουν αυτής δυνάμει της καταργήσεως των διατάξεων του ν. 4093/2012 στην πραγματικότητα θα βρεθούν σε δεινότερη θέση έναντι των συναδέλφων τους, που κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4093/2012 εξήλθαν της αργίας, μετά από απαλλαγή τους, αφού οι μεν δε θα λάβουν τις οφειλόμενες αποδοχές τους ενώ οι δε έχουν πλήρως αποκατασταθεί.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ πιστεύει, επίσης, ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η εφαρμογή των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα αναφορικά με την εν γένει Πειθαρχική διαδικασία, και ιδιαίτερα, αναφορικά με την αναστολή εκτέλεσης ποινών όπως η οριστική ή προσωρινή παύση, όταν έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας ή ένσταση ενώπιον του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου και μέχρι την κρίση αυτής από το αρμόδιο δικαστήριο ή όργανο. Μια τέτοια παρέμβαση είναι σημαντική, δεδομένου, ότι η εκτέλεση της ποινής κατά το διάστημα, που εκκρεμεί ένσταση ή προσφυγή, δεδομένων των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των υποθέσεων, οδηγεί σε έκτιση ποινών πολύ μεγαλύτερων από τις τελικώς επιβληθείσες.
Πολύ θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί και η επάνοδος των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια, πάγιο αίτημα της Δ.Ο.Ε. της ΑΔΕΔΥ και όλων των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών. Με τον τρόπο αυτό, θεωρούμε, ότι αίρονται οι αιτιάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης αναφορικά με την διαφθορά και την διαπλοκή, που προκαλούσε η παρουσία των αιρετών εκπροσώπων στα Πειθαρχικά Συμβούλια και αποκαθίσταται, εν μέρει, ο πόλεμος λάσπης που είχε, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, εξελιχθεί σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων.
                Από την άλλη πλευρά πιστεύουμε, ότι είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι και στις διατάξεις του νομοσχεδίου παραμένει το αδίκημα της χαρακτηριστικώς ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, και μάλιστα περιλαμβάνεται μεταξύ των αδικημάτων, που οδηγούν σε οριστική παύση, παρά το γεγονός ότι η προσωπική και κοινωνική ζωή κάθε υπαλλήλου δε θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο ελέγχου εκ μέρους της υπηρεσίας του. Είναι δε σημαντικό σε ένα νομοσχέδιο, που ευαγγελίζεται, ότι επιδιώκει να μεταβάλλει την εξουσιαστική θεώρηση με την οποία το κράτος αντιμετωπίζει την υπαλληλική σχέση, να αποδεσμευτούν από την πειθαρχική διαδικασία, συμπεριφορές, που σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να χαρακτηρίσουν την ποιότητα αλλά και την ικανότητα του υπαλλήλου.
Η προσθήκη διευκρίνησης, ότι η συνδικαλιστική και κοινωνική δράση δεν συνιστά χαρακτηριστικώς ανάξια και αναξιοπρεπή συμπεριφορά, είναι μεν σημαντική αλλά δεν αρκεί για να άρει τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή της διάταξης αυτής, αφού χρησιμοποιείται ευρέως για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων για πράξεις που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και κατ’ ουσίαν δεν συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πιστεύει πως το σημείο αυτό θα πρέπει, οπωσδήποτε, να επανεξεταστεί προς την κατεύθυνση της κατάργησης του εν λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.
Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια της συνολικής στάσης του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απέναντι στη λαίλαπα του πειθαρχικού δικαίου που σάρωσε τα τελευταία χρόνια και την εκπαίδευση και πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθούν υπόψη για την τελική μορφή του σχεδίου νόμου.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τους αγώνες του αλλά και μέσα από τους αγώνες του συνόλου του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος θα συνεχίσει να διεκδικεί την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και την άρση όλων των στρεβλώσεων.


ΘΕΜΑ: Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία – Αρχαιολογικούς χώρους με τις κάρτες της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

Κύριε Υπουργέ,

Είναι νομίζουμε αυτονόητο πως η επαφή των εκπαιδευτικών με το περιεχόμενο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στη χώρα μας αποτελεί μέρος του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού.
Με την υπ. Αριθμ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΡΠ/ΤΜΔΠ/Φ32-Φ56/22714/10510/1259/27β που εκδόθηκε στις 4/3/2013.
Επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων σε όλα τα μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο.
Σας ζητούμε εκτός από τη δυνατότητα αυτή, να επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος να ισχύει και με την επίδειξη της κάρτας της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.
Σας ενημερώνουμε πως η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ εκδίδουν κάθε χρόνο κάρτα μέλους για τους εκπαιδευτικούς μέλη τους, με φωτογραφία.
                Η κάρτα αυτή που αναγνωρίζεται σε πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο μιας και οι ομοσπονδίες μας είναι μέλη της Education International.
                Πιστεύουμε αυτό το μέτρο βοηθά και τη μείωση της γραφειοκρατίας από τις υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού. Επίσης, να σας ενημερώσουμε ότι αυτό ίσχυε με απόφαση του Γ. Γ. ΥΠΠΟ στις 4/11/2008 (αριθμ. Πρωτ. 3091) αλλά καταργήθηκε μετέπειτα.
                Ζητάμε λοιπόν την έκδοση δική σας απόφασης – εγκυκλίου που να επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο εκπαιδευτικών σε μουσεία – αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. με τις κάρτες μέλους ΔΟΕ- ΟΛΜΕ.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015



Θέμα: Αποκατάσταση αδικίας ασφαλιστικών διατάξεων – Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου

Κύριοι Υπουργοί,
Επανερχόμαστε στο θέμα της αποκατάστασης ασφαλιστικών αδικιών το οποίο είχαμε θίξει με κείμενό μας στις 3 Μαρτίου 2015. Με το σημερινό μας κείμενο θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης της αδικίας που υφίστανται εκατοντάδες συνάδελφοί μας (άντρες) οι οποίοι κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας είχαν ανήλικο παιδί ως το 2010! σε σχέση με τους συναδέλφους οι οποίοι συμπληρώνουν 25ετία το 2011 και 2012 και έχουν ανήλικο παιδί.

Σας επισυνάπτουμε 2 αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίες κρίνουν στα πλαίσια της αρχής της ισότητας στη συνταξιοδότηση ότι πατέρας με ανήλικο παιδί δικαιούται να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας στο 50ο έτος της ηλικίας του.

                Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να προβείτε άμεσα στη λήψη πολιτικής απόφασης με την οποία θα ρυθμίζεται το ζήτημα στο πνεύμα των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφασή σας αυτή θα δείξει το σεβασμό της κυβέρνησης προς τις αρχές δικαίου και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και θα απαλλάξει πλήθος Δημοσίων Υπαλλήλων από την ψυχοφθόρα και δαπανηρή προσφυγή στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
                Σύμφωνα με τα άρθρα 33, 34, 37, 38, 40 του Καταστατικού της Δ.Ο.Ε., καλούμε τους Αντιπροσώπους των Συλλόγων - Μελών της, στην 84η Τακτική Γενική Συνέλευση του Κλάδου, από 21 έως 24 Ιουνίου 2015, στην Αθήνα, για λήψη αποφάσεων στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης. Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα αρχίσουν στις 9.00 π.μ. της Κυριακής 21 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν   την Τετάρτη  24 Ιουνίου 2015.
Η Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με το άρθρο 37, παραγρ. 1 του Καταστατικού της Δ.Ο.Ε., βρίσκεται σε απαρτία, αν παραβρίσκεται σ’ αυτή το ½ του συνόλου των Αντιπροσώπων  των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της Δ.Ο.Ε., ανεξάρτητα από ποια μέλη προέρχονται οι παρόντες.
                Σας αποστέλλουμε την προσωρινή Η.Δ., καθώς και τις εισηγήσεις της ΔΟΕ στα θέματά της. Οι Σύλλογοι,  μέσα σε ένα μήνα, το αργότερο ως τις 27 Απριλίου 2015)  θα πρέπει να αποστείλουν τις προτάσεις τους, για να εγγραφούν ως θέματα στην Οριστική Ημερήσια Διάταξη (Άρθρο 35 του Καταστατικού της Δ.Ο.Ε.). 

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΘΕΜΑ: Εκπτωτικά εισιτήρια Πάσχα

Σας ενημερώνουμε ότι τις μέρες:
Τρίτη 24-03-2015       ώρα 18.00-19.00  και
Πέμπτη 26-03-2015    ώρα 18.00-19.00
στο Σπίτι του Δασκάλου θα υπάρχουν καταστάσεις για να δηλώσετε το όνομά σας για τα ομαδικά εκπτωτικά εισιτήρια του Πάσχα.

Οι ημερομηνίες των δρομολογίων είναι οι εξής:
Αναχώρηση από Πάρο
Παρασκευή 03-04-2015 ώρα 19.15
Σάββατο 04-04-2015 ώρα 10.45

Επιστροφή στην Πάρο
Σάββατο 18-04-2015 ώρα 07.25
Σάββατο 18-04-2015 ώρα 17.30
Κυριακή 19-04-2015 ώρα 07.25
Κυριακή 19-04-2015 ώρα 17.30

Υπενθυμίζουμε ότι εκπτωτικά εισιτήρια θα υπάρξουν για τα δρομολόγια εκείνα που θα συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ατόμων.


Σε επόμενη ανακοίνωση θα σας ενημερώσουμε για το ποια δρομολόγια, λόγω συμμετοχής, εγκρίθηκαν από την εταιρεία ως εκπτωτικά καθώς επίσης και για την παραλαβή τους.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015




                                     ΘΕΜΑ: Μονοπώλια και μάρκετινγκ «Αλληλεγγύης»        

      Με λύπη διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό άτοπα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο που καταφέρονται σε μια άδικη κριτική εναντίον του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών σχετικά με την κίνηση μας για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και τη μετέπειτα αποστολή τους σε κοινωνικούς φορείς της Αθήνας ώστε αυτά να διανεμηθούν σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Όπως ευτυχώς αναφέρθηκε οι Δάσκαλοι και οι Διευθυντές των σχολείων του νησιού κάθε χρόνο προωθούν τέτοιες δράσεις σε κλειστό ενδοσχολικό κύκλο με άμεσα ενδιαφερόμενους οικονομικά ασθενείς μαθητές και τις οικογένειες αυτών, χωρίς αυτό να χρειάζεται να βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Φέτος, έγινε μια προσπάθεια να επεκταθούμε και στην Αθήνα όπου όπως κάθε αστικό κέντρο βιώνει τα προβλήματα με πιο έντονο τρόπο και τα δίκτυα αλληλεγγύης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο μέγεθος της κοινωνικής κρίσης.

Πέρα από το κάλεσμα μας στα σχολεία, επιχειρήθηκε η δημοσιοποίηση της δράσης μέσα από τις εφημερίδες για την τυχόν ενεργοποίηση και άλλων συμπολιτών μας. Επιπλέον, έγινε κάλεσμα και σε άλλους κοινωνικούς φορείς του νησιού που γνωρίζουμε την ενεργό τους δράση, με απώτερο σκοπό αυτονόητα τη συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Εξαρχής είχαμε δηλώσει την πρόθεσή μας να διατεθεί μία ποσότητα από την τελική συγκέντρωση σε κατοίκους του νησιού που το έχουν ανάγκη, γι’ αυτό και το κάλεσμα στο σύλλογο Αρηίς και την Ένωση Γονέων. Ηλίου φαεινότερο πως είναι πιο δύσκολο για εμάς να εντοπίσουμε και να έρθουμε σε επικοινωνία με αυτές τις οικογένειες σε σύγκριση με τοπικούς συλλόγους που ενεργοποιούνται εδώ και χρόνια γύρω από την κοινωνική προσφορά και απαρτίζονται από ντόπιους.

Λυπούμαστε αν δε συμπεριλάβαμε κάθε φιλανθρωπικό φορέα που υφίσταται στο νησί…

Εν κατακλείδι, θεωρούμε άστοχα όλα τα δημοσιεύματα μέχρι τώρα και φοβερό χάσιμο χρόνου από μεριάς σας, όταν θα μπορούσατε απλά να δημοσιοποιήσετε ένα κάλεσμα που απευθύνουμε στην τοπική κοινωνία και όχι να κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό.

Επιπλέον, με πραγματική ανησυχία καταθέτουμε πως μας μπερδεύει λίγο η νοοτροπία ανθρώπων που απαρτίζουν τοπικούς συλλόγους και φορείς σχετικά με την αποκλειστικά κατά μόνας δράση. Υπάρχει πάντα και το όλοι μαζί!

Εφόσον μιλάμε για Αλληλεγγύη, ας θυμηθούμε ότι αυτή αφορά πρώτα απ’ όλα στις σχέσεις με τις οποίες συνδέονται οι άνθρωποι μεταξύ τους. Ας την αποδείξουμε  κι ας μην  αναλωνόμαστε σε λόγια.

Εμείς υπενθυμίζουμε το ραντεβού στο Σπίτι του Δασκάλου στις 24/3 18:00-20:00 για την τελική συγκέντρωση του φιλανθρωπικού υλικού.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

          



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

O Δήμος Πάρου και τα φιλοζωικά σωματεία του νησιού «Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου»(PAWS) και «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» (ΦΕΠ) καταδικάζουν  απερίφραστα τα αλλεπάλληλα κρούσματα δηλητηρίασης με φόλες αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων το τελευταίο διάστημα στη Νάουσα.
Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί στο παρελθόν στην Παροικία, στον Πρόδρομο, στα Μάρμαρα και τις Λεύκες.
Τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις, πέρα από τη βαρβαρότητα που δείχνουν για τον δράστη, είναι πολύ επικίνδυνες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθώς τα ποντικοφάρμακα ή φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να θέσουν σε θανάσιμο κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών που παίζουν στην περιοχή.
Σημειώνουμε ότι οι φόλες αυτές συνήθως παρασκευάζονται με ιδιαίτερα δραστικά παράνομα φυτοφάρμακα. Η κυκλοφορία των φυτοφαρμάκων αυτών έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εισάγονται παράνομα στη χώρα μας και δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο και καταγραφή πώλησης και χρήσης όπως ορίζει η νομοθεσία για τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) αποτελεί αδίκημα. Ο νόμος 4039/2012 τιμωρεί τη ζωοκτονία με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη και με χρηματικό πρόστιμο έως 30.000 ευρώ για ΚΑΘΕ ζώο που θανατώθηκε!
Ο Δήμος Πάρου και τα φιλοζωικά σωματεία PAWS και ΦΕΠ καλούν τους κατοίκους του νησιού να καταγγέλλουν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις που προσβάλουν τον πολιτισμό μας, πλήττουν την εικόνα ενός τουριστικού τόπου όπως η Πάρος, πλήττουν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία του νησιού.
Καλούμε όποιον έχει πληροφορίες για τους οποιουσδήποτε δράστες να μας ενημερώνει, για να τον οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη, ώστε να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ!


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ &ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΕΡ/ΡΕΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
TAX. Δ/ΝΣΗ: Τέρμα Ροφιά (3° Δημ.. Σχ Πύργου)                          
 27100-ΠΥΡΓΟΣ                                                                          
ΤΗΛ. - FAX: 26210-25332                              
e-mail: syldnpyr@gmail.com                                           

ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Ο τρίχρονος Γιαννάκης από τα Μπαρακίτικα Καλλιθέας του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων αντιμετωπίζει οξύτατο,αλλά ιάσιμο πρόβλημα υγείας. Δυστυχώς, λόγω οικονομικών δυσχερειών , η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του προβλήματος δεν καθίσταται εφικτή και είναι άμεση η ανάγκη για την εύρεση του χρηματικού ποσού ,το οποίο χρειάζεται. Εδώ και ένα χρόνο ο Γιαννάκης έχει χάσει την ακοή του και σταδιακά από τότε, έχασε  και την ομιλία του. Οι γιατροί εικάζουν ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται κάποιο εμβόλιο ή κάποιος υψηλός πυρετός που μπορεί να προκάλεσε στο παιδί σοβαρές βλάβες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ακουστικό νεύρο και η μόνη ελπίδα να ξανακούσει είναι η άμεση επέμβασή του με την τοποθέτηση ειδικού κοχλιακού εμφυτεύματος και στα δύο του αυτιά και μάλιστα άμεσα, αφού αν το παιδί μεγαλώσει κι άλλο, θα είναι πολύ δύσκολο ο οργανισμός του να δεχτεί τα εμφυτεύματα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί.

Οι γονείς του μικρού παιδιού, Κώστας και Αγγελική, απευθύνουν δραματική έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει ώστε να χειρουργηθεί το συντομότερο ο μικρός γιος τους.


Το τηλέφωνο επικοινωνίας, για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει, είναι το 6984055686 και ο λογαριασμός τραπέζας :(ΠΕΙΡΑΙΩΣ) 6324 - 010034 - 797 (Μπαραμπούτης Νικόλαος).

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015



ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

     Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας  στη συνεδρίασή του στις 11 Μαρτίου 2015,  εκτίμησε  τις απαντήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ,στη συνάντηση που έγινε στις 3-3-2015.
   Είναι σαφές ότι παρά τις εκφράσεις καλής θέλησης και τις διαπιστώσεις για συμφωνία απόψεων και προθέσεων, η ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., δεν έδωσε τις πολυαναμενόμενες απαντήσεις που θα έδιναν βαθιές ανάσες σε έναν Κλάδο που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, τόσο από τις μνημονιακές πολιτικές όσο και από τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας που έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στη δημόσια εκπαίδευση.
    Η εναρκτήρια αναφορά του Υπουργού Παιδείας στους αρχικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία στην άσκηση του έργου της (Πόροι, θέσεις και καθεστώς απασχόλησης) καθώς και στη σκληρή οικονομική συγκυρία (Δεν υπάρχει περίπτωση να "πέσουν" χρήματα στους εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά) έθεσε σοβαρούς περιορισμούς στο διάλογο, οδηγώντας τον εκ προοιμίου σε πενιχρά αποτελέσματα.
   Η αναλυτική έκθεση όλων των ζητημάτων που ταλανίζουν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τους λειτουργούς της από το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έτυχε ελάχιστων θετικών δεσμεύσεων.
  Συγκεκριμένα δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση σε κανένα από τα παρακάτω ζητήματα:
·         Στο θέμα των δαπανών για την Παιδεία αλλά και της αποκατάστασης των περικοπών των μνημονιακών νόμων στις αποδοχές των εκπαιδευτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).
·         Στο αίτημα για ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη έπειτα από την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης (όταν συμβεί).
·         Στο αίτημα για άμεση πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών (παρά το γεγονός ότι ένα μήνα πριν μιλούσαν για 7000 μόνιμους διορισμούς!!) για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στην εκπαίδευση (σύμφωνα με την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η Δ.Ο.Ε. για διορισμούς  με το σύστημα 60% - 40%, που ίσχυε πριν το Ν. 3848/10 καθώς και άμεσο διορισμό των συναδέλφων αναπληρωτών, επί σειρά ετών, της Ειδικής Αγωγής.
·         Στο τεράστιο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι πέρα από νομικούς κανόνες, «υποχρεωτικές» μετατάξεις εκπαιδευτικών της Δ.Ε. στην Π.Ε. και το ζήτημα της αδικίας που βιώνουν (σε σχέση με την κατανομή των οργανικών θέσεων) οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που υπηρετούσαν, ήδη, στην Π.Ε.  Η σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε. και του Υπουργείου η οποία θα εξετάσει το ζήτημα εντός 15ημέρου (όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, το οποίο όμως σχεδόν έχει περάσει χωρίς καν να υπάρξει σύγκλιση της επιτροπής) απέχει κατά πολύ τόσο από τις θέσεις της Δ.Ο.Ε. όσο και από τις προεκλογικές δηλώσεις και ενέργειες (κατάθεση σχετικών επερωτήσεων στη Βουλή) της σημερινής κυβέρνησης. Η άρνηση μάλιστα να δηλώσει το Υπουργείο, ότι η πρόταση της επιτροπής θα δεσμεύει την πολιτική ηγεσία, δημιουργεί πλήθος αρνητικών σκέψεων και ερωτημάτων.
·         Στα θέματα της προσχολικής αγωγής (δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, θεσμοθέτηση ωραρίου νηπιαγωγών, προσδιορισμός οργανικότητας νηπιαγωγείων, λειτουργία ολοήμερων νηπιαγωγείων, κτιριακές υποδομές κτλ.). για τα οποία το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κατέθεσε το πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο για την προσχολική αγωγή καθώς και το υπόμνημα που είχε καταθέσει στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία τηρώντας στάση αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση σοβαρής συζήτησης για το θέμα.
·         Στο μείζονος σημασίας ζήτημα της Ειδικής Αγωγής και την ανάγκη θεσμοθέτησης πλαισίου που θα δημιουργεί τις συνθήκες για την ένταξη στο δημόσιο σχολείο όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η απάντηση που δόθηκε ότι θα υπάρξει νέο σχέδιο νόμου στα πλαίσια του οποίου θα συζητηθεί και το σύνολο των προτάσεων της Δ.Ο.Ε. για όλο το φάσμα λειτουργίας της Ειδικής Αγωγής μας βρίσκει επιφυλακτικούς με δεδομένο το πλήθος των ανάλογων εξαγγελιών κατά το πρόσφατο παρελθόν.
·         Για το ζήτημα του «ξεκλειδώματος» των πινάκων και του υπολογισμού της προϋπηρεσίας των συναδέλφων και μετά τις 30/6/2010.
·         Για το θέμα των ρυθμίσεων για τον ΟΑΕΔ που στερούν στην πλειοψηφία των αναπληρωτών τη δυνατότητα της ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας.
·         Στο πρόβλημα της μη υπογραφής των αποφάσεων του ΚΥΣΠΕ για την έκτακτη συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών για λόγους υγείας.
·         Στο αίτημα για την επαναλειτουργία της Μετεκπαίδευσης και της επιμόρφωσης.
·         Στο θέμα της υπηρεσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων.
·         Στο πρωτοφανές θέμα της αιφνιδιαστικής αναμόρφωσης των πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών.
·         Για το θέμα της άρσης της ποινής του διετούς αποκλεισμού όσων δεν αποδέχονται την πρόσληψή τους σε θέση αναπληρωτή (υπήρξε απλά θετική διάθεση δίχως καμία δέσμευση).

  Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε για την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης (θα αποτυπωθεί, δήλωσε, στο αναμενόμενο πολυνομοσχέδιο) όχι όμως των νομοθετημάτων στο σύνολό τους, όπως δήλωνε προεκλογικά, και σε ό, τι αφορά άλλα ζητήματα (π.χ. δεν ικανοποιείται το αίτημα για ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, κάτι που θα συνέβαινε με τη συνολική κατάργηση του Ν. 4024). Η συζήτηση για την αξιολόγηση – αποτίμηση μετατίθεται για επόμενο χρονικό στάδιο. Μέχρι τότε δεσμεύτηκε στην παροχή σαφών εντολών (που ακόμα δεν έχουν δοθεί) για το ότι δε θα υπάρχει καμία αξιολογική διαδικασία (αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση). Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθιξε το ζήτημα της αναστάτωσης που δημιουργούν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για σύνδεση αξιολόγησης και αποδοτικότητας αλλά δεν έλαβε κάποια συγκεκριμένη απάντηση κάτι που επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας.

  Για το θέμα του πειθαρχικού δικαίου, το οποίο έχει τεθεί κατ’ επανάληψη, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι πρόκειται να αλλάξει τελείως. Θα απαλειφθεί οτιδήποτε έχει σχέση,  με την «ποινικοποίηση» της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης και οι εκτός σχολείου περιπτώσεις (ιδιωτικός βίος) θα περιορίζονται μόνο σε προδήλως αναξιοπρεπή συμπεριφορά. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε το «πάγωμα» των πειθαρχικών διώξεων και την αναστολή εφαρμογής όλων των ποινών που απορρέουν από την εφαρμογή των υπό κατάργηση διατάξεων. Η ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας υπήρξε θετική (ακόμη όμως σε επίπεδο εξαγγελίας) αλλά, όπως είναι φυσικό, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

  Ως θετική κρίνεται η απάντηση που δόθηκε για το ζήτημα των συγχωνεύσεων (που διέλυσαν τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο σχολείο και οδήγησαν, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις) ότι θα επανεξεταστούν και όπου είναι δυνατό να αρθούν, αυτό θα γίνει. Μένει βέβαια να αποδειχτεί και στην πράξη.

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι τα αποτελέσματα μας συνάντησης δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τις προσδοκίες και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε.. Ο χρόνος που κυλά δίχως την υλοποίηση δεσμεύσεων και τη λήψη αποφάσεων που θα διαμορφώνουν μια πιο αισιόδοξη προοπτική, κυλά σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Θεωρούμε αναγκαία την άμεση λήψη των μέτρων εκείνων που θα θέτουν τις βάσεις για την ομαλή λειτουργία της Π.Ε. στο άμεσο μέλλον.

  Έπειτα από τα παραπάνω το Δ.Σ. αποφάσισε την πραγματοποίηση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων στο διάστημα από 20 Μαρτίου μέχρι και 1 Απριλίου 2015, όπου οι συνάδελφοι, εκτιμώντας όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του Κλάδου και τα αγωνιστικά βήματα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Παρακαλούνται οι Σύλλογοι να γνωστοποιήσουν άμεσα στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. την ημερομηνία πραγματοποίησης της Γενικής τους Συνέλευσης ώστε να προγραμματισθεί η παρουσία μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΘΕΜΑ: Συγκέντρωση τροφίμων για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Καλούμε όλες τις σχολικές μονάδες Πάρου-Αντιπάρου να προβούν σε συγκέντρωση τροφίμων μέσα στις δύο επόμενες βδομάδες και στη συνέχεια να ορισθεί από τον εκάστοτε σύλλογο διδασκόντων ένας συνάδελφος που θα μεταφέρει τις προμήθειες στο Σπίτι του Δασκάλου όπου θα γίνει και η συνολική συγκέντρωση. Έπειτα θα αποσταλούν σε κοινωνικούς φορείς στην Αθήνα που κινητοποιούνται γύρω από άπορες οικογένειες και ορφανά παιδιά.

Συγκέντρωση τροφίμων στα σχολεία: από Δευτέρα 9/3 εώς Παρασκευή 20/3
Συλλογή στο Σπίτι του Δασκάλου: Τρίτη 24/3 18:00-20:00

Ελπίζουμε στην ευαισθησία σας και στην ενεργοποίηση σας γύρω από τον ανωτέρω σκοπό, πράγμα το οποίο θα αποτελέσει και ευκαιρία να τριβούν τα παιδιά με τις κοινωνικές αξίες της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

Ακολουθεί ενδεικτική λίστα προϊόντων:
·         Συσκευασμένα είδη τροφίμων: γάλα εβαπορέ, κακάο, άνθος αραβοσίτου, λάδι, ρύζι, σάλτσα ντομάτας, μπισκότα, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, όσπρια, μέλι, μαρμελάδα, δημητριακά, φρυγανιές, βρεφικές κρέμες, αλεύρι….
·         Είδη βρεφικής φροντίδας: πάνες, μωρομάντηλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα..
·         Είδη προσωπικής φροντίδας: σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες..
·         Είδη υγιεινής: σακούλες απορριμμάτων, χλωρίνη, μαλακτικά ρούχων, καθαριστικά..
·         Είδη οικιακής χρήσης: χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτα..

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Εκ του Δ.Σ.

ΘΕΜΑ: Συγκέντρωση τροφίμων για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες του νησιού να συνδράμουν στην προσπάθεια μας  για συγκέντρωση τροφίμων που θα αποσταλούν πριν από τις γιορτές του Πάσχα σε κοινωνικούς φορείς στην Αθήνα που κινητοποιούνται γύρω από άπορες οικογένειες και ορφανά παιδιά.

Το επόμενο διάστημα όσοι ενδιαφέρονται μπορούν  να συγκεντρώνουν συσκευασμένα τρόφιμα και να τα φέρουν την Τρίτη 24/3 18:00-20:00 στο Σπίτι του Δασκάλου όπου θα γίνει η τελική συλλογή.

Ελπίζουμε στην ευαισθησία σας και στην ενεργοποίηση σας γύρω από τον ανωτέρω σκοπό.
Ας αποδείξουμε ότι οι αξίες της αλληλεγγύης και της προσφοράς μας αφορούν!

Ακολουθεί ενδεικτική λίστα προϊόντων:
·         Συσκευασμένα είδη τροφίμων: γάλα εβαπορέ, κακάο, άνθος αραβοσίτου, λάδι, ρύζι, σάλτσα ντομάτας, μπισκότα, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, όσπρια, μέλι, μαρμελάδα, δημητριακά, φρυγανιές, βρεφικές κρέμες, αλεύρι….
·         Είδη βρεφικής φροντίδας: πάνες, μωρομάντηλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα..
·         Είδη προσωπικής φροντίδας: σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες..
·         Είδη υγιεινής: σακούλες απορριμμάτων, χλωρίνη, μαλακτικά ρούχων, καθαριστικά..
·         Είδη οικιακής χρήσης: χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτα..

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Εκ του Δ.Σ.